Увеличават се цените на билетите за пътуване с влак, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. От държавния жп превозвач обясняват поскъпването с драстично повишаване на разходите на дружеството в последните години. То влиза в сила от 7 май 2024 г.

Картите "Дете", "Учащ", "Семейство" "ТПЛ" и "Възрастен" остават на символичната цена от 1 лв.

Кабинетът улеснява безплатните и намалени пътувания в БДЖ

Кабинетът улеснява безплатните и намалени пътувания в БДЖ

Промените се вписват в стратегията за подобряване на достъпността и устойчивостта на транспортната система

Билетите поскъпват средно с 20%. Вдигат се и цените за запазено място и на абонаментните карти, картите "Класик" и "Младеж", които дават право на 50% намаление от цената на билета за неограничен брой пътувания във втора класа на пътническите и бързите влакове за една година.

Пътуването на деца 7-годишна възраст остава безплатно, като трябва да бъде представен документ, удостоверяващ възрастта на детето. Задължително се издава билет с нулева стойност. При пътуване със спален вагон и ползване на отделно легло отпада заплащането на половината стойност на билета за пътуване на деца до 7 години.

Полска фирма ще ни достави 7 двуетажни електрически влака за 300 млн. лв.

Полска фирма ще ни достави 7 двуетажни електрически влака за 300 млн. лв.

Утре започват преговори с испанска компания за доставката на 20 push-pull влака

От БДЖ обясняват, че не са променяли цените от началото на 2012 г., с изключение на индексирането им през 2020 г. с 1.8%. Същевременно само за периода от 2021 г. до края на 2023 г. са се увеличи с 23.2% разходите на дружеството за гориво, електроенергия и заплати на служителите. По данни на Националния статистически институт (НСИ) индексът на инфлация за периода 2021 - 2023 г. е 31.9%.

БДЖ опитва какво е то електронни билети

БДЖ опитва какво е то електронни билети

Услугата се извършва пробно по маршрутите София - Враца - Видин и София - Враца - Лом