Повече от 15 юридически и граждански организации издигнаха официално кандидатурата на съдия Димитър Гочев за омбудсман на България, съобщи Дарик радио.

Предишните два опита да се избере национален обществен защитник се провалиха, защото Народното събрание бе водено от политическите, а не от професионалните качества на кандидатите, каза Владислав Славов, председател на съюза на юристите в България.

Славов нарече подхода на депутатите при предишните опити да бъде избран национален защитник неправилен. По неговите думи омбудсман трябва да бъде юрист, да има сериозен опит в областта на защитата на човешките права и решаване на проблеми чрез посредничество.

Славов заяви, че все още не са водени разговори с парламентарно представените политически сили за подкрепа на кандидатурата на Димитър Гочев.

Пред Дарик радио Димитър Гочев заяви: “Аз първо не съм партийна кандидатура. Няма да бъда кандидат на определена партия, защото аз не съм политическа личност. Това е едното много важно нещо. Второ нещо излиза на първи план моят професионален опит. Третото много важно нещо е – гласува се тайно. Така че за мен ще гласуват хора от всички парламентарни групи, практически”, каза още Гочев