Елена Йончева Пратеникът на БНТ Елена Йончева е била нападната в центъра на Багдад заедно с група португалски журналисти от въоръжена иракска тълпа в центъра на Багдад, предаде АП.

От БНТ съобщиха, че Елена Йончева е на сигурно място след инцидента. Те са разговаряли около 15 часа с нея и тя е казала, че е добре.

Елена Йончева е обяснила, че въоръжените иракчани са ги нападнали, били са ги и са им взели камерите, документите и парите. Междувременно обаче други жители на Багдад са се намесили и са помогнали на журналистите.

Националната ни телевизия съобщава, че инцидентът е станал, докато Елена е била на снимки заедно с шест колеги от държавната и от частна португалска телевизия и от португалския вестник "Експрес".

Докато пътували, въоръжени иракчани спрели колата с изстрели, извадили ги отвън, пребили ги и ги обрали.

На Елена е взета камерата, документите, паспорта, парите. В един момент в сблъсъка се намесила втора въоръжена иракска група, журналистите били заведени в полицейски участък, където стояли доста дълго, а отвън през това време се чували изстрели. Сега вече нашата пратеничка Елена Йончева е в безопасност, съобщават от БНТ.

Пред "Франс прес" португалският журналист Карлуш Фино разказва, че за малко не са били линчувани. Бити са с приклади на автомати Калашников, а нападателите са носели и ножове, от които някои от журналистите имали порязвания, съобщава Фино пред "Асошиейтид прес", цитиран от БНТ.