Църковно-държавната делегация със Свещения огън от Йерусалим пристигна в 19 часа тази вечер в Пловдив с правителствения самолет "Фалкон". След час, той бе пренесен в София.

На летищата митрополити и свещеници вземат от огъня, за да го отнесат в своите епархии за вечерното богослужение за Великден.

От Пловдив по-късно ще бъде пренесен в южните и югоизточни епархии на българската православна църква, а от София огънят ще бъде пренесен в западните епархии.

Начело на делегацията са Пловдивския владика митрополит Николай и директора на дирекция „Вероизповедания” към Министерския съвет Емил Велинов.

На летището в Пловдив делегацията оглавявана от Пловдивският митрополит Николай бе посрещната от кмета на града Славчо Атанасов.

"Невеществената, благодатна светлина на пасхалния огън да озари надлъж и нашир скъпото ни отечество България и просвети българския народ", заяви митрополит Николай, след което показа Благодатния огън с думите "Христос Возкресе!".

Знеполският епископ Йоан даде Благодатния огън на високопоставените свещеници и пратеници от много църкви в София.

Епископ Йоан разказа, че делегацията е взела участие в литийното шествие и пред самия Божи гроб е приела огъня, който, по думите му "слезе и бързо се разпространи и донесе радост на всички, които го очакваха".

Нека вярата на всички православни християни българи да крепне в това благодатно събитие, което Христос като велико чудо извършва всяка година, за да утвърди надеждата във Възкресението", каза още епископът.

На посрещането на Благодатния огън дойдоха и дипломати, кметове, семинаристи.

Сред тях беше и кметът на Община Струмяни Валентин Чиликов, който ще отнесе огъня не само на очакващите го над 5500 жители на Общината, но и на почти цяла Югозападна България.

В 14,15 часа на Велика събота в параклиса на Божи гроб в Йерусалим за пореден път се случи чудотворното слизане на Благодатния огън.

Пет минути по-рано йерусалимският и арменският патриарси влязоха в параклиса, за да измолят Благодатния огън.

Под възгласите на хилядите поклонници, дошли на Божи гроб патриархът на Йерусалим излезе с трите свитъка от по 33 свещи, запалени от Божия огън.

По-рано днес - при изключителни мерки за сигурност, десетки хиляди поклонници се събраха в Стария град Йерусалим в очакване на Благодатния огън в храма на Гроба господен.

Припомняме, там бе и българската делегация, водена от Пловдивския владика митрополит Николай, която тази вечер пристига на летище София с искрица от Благодатния огън.

Тъй като храмът не може да побере повече от 7 хиляди души, на площадите около храма са сложени големи телеекрани, на които се излъчва спускането на Благодатния огън.

Тези, които няма да успеят да влязат в храма, ще могат да получат частица от пламъка - хората си предават един на друг огъня като запалват свещ от свещ.

Благодатният огън ежегодно низхожда в Кувуклия (параклиса на Божи гроб) в навечерието на православната Пасха. Първото сведение за това чудо се отнася към IV век от н.е.

Йерусалимският патриарх Теофил III пристига съблечен до свещеническо расо и е проверяван дали няма кибрит или други източници на огън, след което влиза през предварително запечатаната врата на параклиса.

Според преданието денят, в който Благодатният огън не дойде, ще бъде последен за хората, които се намират в храма, а самият храм ще бъде разрушен. Затова поклонниците се причестяват преди да влязат в святото място.

Малко преди влизането на патриарха служител внася в пещерата голямо кандило, в което трябва да се запали главният огън, и 33 свещи - по броя на годините на земния живот на Спасителя.