Премиерът Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева поздравиха Борис Джонсън по повод избирането му за министър-председател на Обединеното кралство и лидер на Консервативната партия, се казва в съобщения на Министерския съвет и МВнР.

Борис Джонсън поема управлението на Великобритания
Обновена

Борис Джонсън поема управлението на Великобритания

Той ще замени Тереза Мей на поста министър-председател и ще поеме управлението на страната

По-рано днес от Консервативната партия обявиха, че за Борис Джонсън са гласували 92 153 консерватори, а за настоящия външен министър Джереми Хънт - 46 656 тори.

"България високо цени диалога и сътрудничеството с Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия, като стратегически партньор и съюзник в двустранен и в международен план", отбелязва в поздравлението си до Борис Джонсън българският премиер. Борисов изтъква, че отношенията между България и Обединеното кралство имат вековни традиции и тази година отбелязваме 140-годишен юбилей от тяхното установяване.

"Уверен съм, че независимо от предизвикателствата, ще съхраним и развиваме успешното сътрудничество в интерес на нашите народи и като принос за по-сигурна и просперираща Европа", отбелязва още Борисов.

Клоунът Борис Джонсън - подарък за каузата на Уелс за независимост

Клоунът Борис Джонсън - подарък за каузата на Уелс за независимост

От трън, та на глог с избора на Консервативната партия на Великобритания

В поздравителния адрес Екатерина Захариева също посочва отбелязването на 140-годишния юбилей от установяването на дипломатическите отношения между България и Великобритания.

"Уверена съм, че установеният активен диалог и ползотворното сътрудничество между нашите държави ще продължат да се развиват, основани на доверие и разбирателство, за благоденствието на гражданите, в подкрепа на мира и сигурността", подчертава Захариева.

Борис Джонсън служи като външен министър на Обединеното кралство в периода 2016 - 2018 г., когато съвместно с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева работиха върху теми като интеграцията на Западните Балкани, ядреното споразумение с Иран, както и приноса на Обединеното кралство към европейската сигурност след Брекзит, допълват от МВнР.