Привърженици и членове на Българската комунистическа партия с председател Владимир Спасов поднесоха цветя и венци пред паметника на Съветската армия в памет на загиналите в антифашистката борба.
Поклонение пред Братската могила организира днес Българският антифашистки съюз с подкрепата на софийската градска организация на БСП. В поклонението ще участва заместник-председателят на БСП Димитър Дъбов, предаде БТА.

В същото време пресцентърът на СДС съобщи, че днес Съюзът на репресираните от комунистическия терор; Съюзът на репресираните в България; Съюзът на възпитаниците на военните на Негово величество училища; ШЗО и родолюбивото войнство и гражданство; Съюз "Истина" организират панихида в памет на жертвите на комунистическия терор, която ще се състои пред мемориала на жертвите до НДК.

Поканват се всички репресирани, близки и роднини на покойните, членове и симпатизанти на демократичните антикомунистически партии да почетат с присъствието си паметта на жертвите на комунистическия терор, се посочва още в съобщението на СДС.

На 9-и септември трябва да знаем, че трябва да пазим българската демокрация, заяви от парламентарната трибуна заместник-председателят на парламентарната група на ДСБ Веселин Методиев. Зачитането на политическите партии, уважаването на ценностите, на различията, на партийния сблъсък в пленарната зала, размяната на различните мнения в рамките на закона, е лекарството на българската демокрация, посочи Методиев.

България трябва да положи усилия за преодоляване на остатъците от комунизма не само в икономиката и в институциите, но и в навиците си, заяви от парламентарната трибуна Филип Димитров от ОДС.
Той прочете декларация от името на групата по повод годишнината от 9 септември 1944 година.