Любен КорнезовБСП е депозирала жалба до Върховния административен съд за отмяна на решението на Министерски съвет за АЕЦ от 26 септември като протвозаконно. Това съобщи в кулоарите на парламента депутатът от Коалиция “За България” Любен Корнезов. Според него, правителственото решение противоречи грубо на решението, взето от Народното събрание преди два дни.

Корнезов заяви, че съгласно член 86 от Българската Конституция, всяко парламентарно решение е задължително за всички граждани и институции, включително и за правителството. БСП-депутатът посочи, че в решението на парламента няма срокове за затварянето на трети и четвърти блок, а само условия. Социалистът твърди още, че кбинетът не е имал кворум, когато е взел решението за АЕЦ и министрите не са били запознати с това решение.

Стратегическите интереси на България налагат колкото се може по-бързо да станем членове на Европейския съюз, дано това стане тогава. Така коментира Корнезов твърденията на “Ройтерс”, че България и Румъния ще станат пълноправни членове на съюза през 2007 година. Той уточни, че приемането ни през 2007 не означава автоматично затваряне на 3 и 4 блок. Следователно, след 2007, ако станем членове, ще договаряме за сроковете, допълни червеният депутат.