Румен Овчаров БСП в София ще заложи на младостта при подбора на кандидатите за общински съветници. 30 на сто от тях ще бъдат до 40 годишни. Това заяви лидерът на градската организация на социалистите Румен Овчаров.

Според предварителната схема на общинската група на левицата в столицата 50 на сто от съветниците ще бъдат подменени.

За първи път БСП в София ще приема предложения за кандидат-кмета на левицата не само от партийни членове и симпатизанти, но и от всички граждани на столицата. Номинациите ще се набират до април.

През май Градският съвет на БСП ще избере няколко от най-подходящите кандидатури. Тогава ще бъде и подредена проектолистата за местните избори.

Кметът на София на първо място трябва да е честен и да не бъде двуличен. Така отговарят 41 процента от запитаните софиянци, огласи последните изследвания социологът Михаил Мирчев. Той представи фотороботът на бъдещия столичен градоначалник. Сред качествата на идеалния образ на кмета софиянци нареждат изискването за некорумпираност – 55 процента, за компентентност – 21 на сто, следват уловията за професионализъм и добри организаторски качества.

Само 1.5 на сто от запитаните държат кметът на София да бъде родолюбец, а 7 на сто твърдят, че за тях не е толкова важно той да бъде политически неутрален.

Според социолога Михаил Мирчев кметът Софиянски ще спечели категорично трети мандат, ако не се появи активен субект като негов противник. Опонентът му трябва да бъде или подобрено копие на столичния кмет, или пълна негова противоположност, заключи експертът.