Според търговците мерките, които предлага Министерство на земеделието за продажбата на родна продукция, са политическа грешка. Според Българската търговско-промишлена палата (БТПП) мярката ще блокира определени производители да продават продуктите си на търговските вериги.

Според БТПП е стратегическа политическа грешка да бъдат налагани мерки, които очевидно съдържат протекционистки уклон Предвиденото приоритизиране (фаворизиране или налагане) на стоки от нашата страна очевидно ще е за сметка на стоки от други страни членки на ЕС и в нарушение на една от свободите - свободното движение на стоките.

Производителите считат, че защитата на родното от МЗХ пак не е достатъчна

Производителите считат, че защитата на родното от МЗХ пак не е достатъчна

Те изброяват някои от проблемите

БТПП посочва, че така производителите ще трябва да насочат производството си изцяло към вътрешния пазар, а това ще рефлектира до неизпълнение на договори с чуждестранни контрагенти. По този начин тежестта ще се понесе изцяло от българските производители, които са добре познати на чуждите пазари. Така наново ще трябва да се търсят пазари след кризата.

Като друг проблем, който отбелязват БТПП е, че продаващите храни, се налага по административен ред да обособят места за български храни, които да заемат минимум половината площ за всяка групи храни. Според тях тези храни трябва да се купуват директно от производителите в съответната област на всеки магазин или до 200 км. от областния център. Тези изисквания са в категорично противоречие с основните принципи на пазарната икономика и законодателството на ЕС, посочват от палатата.

МЗХ: Няма основания за скок на цените, ако се предлагат повече родни продукти

МЗХ: Няма основания за скок на цените, ако се предлагат повече родни продукти

От съответната област или до 200 км от областния град...

Припомняме, че вчера с писмо до министъра на земеделието Десислава Танева, производителите също изказаха своята позиция във връзка мярката за производство на българските храни, в което писмо те изтъкнаха минусите на тази мярка.

Въпреки недоволството на производителите и търговци, Танева остана категорична, че позицията на търговците е спекулация и манипулация.

По-рано днес Танева коментира, че предложението на министерството на земеделието по отношение на мерките за продажба на българските стоки няма да наруши досегашния принцип на логистика, но ще създаде на търговите задължение за структуриране на нов регионален канал за доставка.

Десислава Танева отсече, че не приема подаяния

Десислава Танева отсече, че не приема подаяния

Няма основание за оскъпяване на стоките.