Държавният бюджет за 2003 година е ненужно рестриктивен и ще стабилизира мизерията на нивото от тази година, заявиха експерти от КНСБ. Синдикатът очаква, че при обсъждането на бюджета от парламента ще има дебати дали е възможна друга бюджетна политика, различна от тази, която предлага кабинетът.

В анализа си синдикатът посочва, че бюджетният дефицит от 0.7 процента за следващата година е ненужно занижен. Експертите посочват за пример Германия, където планираният бюджетен дефицит е 2.7 на сто, което е характерна цифра за цялата еврозона.

Има разминаване и в данните, които са предоставени на синдиката от Министерството на финансите и това, което заявяват публично министри, посочи заместник-председателят на КНСБ Пламен Димитров. Ако работните заплати в бюджетната сфера се увеличат на два пъти с по 3.5 процента средно годишно, средствата за работна заплата ще нараснат само с 5.3 процента, а не с 10.4, както твърди финансовото министерство.

Експертите смятат още, че промяната в скалата на данък “Общ доход” не е обвързана с намерението на правителството за данъчно стимулиране на нискодоходните групи. За заплата от 130 лева облекчението ще е 19 стотинки, за такава он 150 лева – 73 стотинки, а за 250 лева – 3.28 лева.

КНСБ смята че има и дисбаланс в бюджета на общественото осигуряване като субсидията от държавния бюджет към НОИ се занижава с 30 процена и се залага необосновано завишаване на приходите в института от 17.8 на сто.

Разполагаемите доходи на населението също ще намалеят, след като цената на електроенергията се увеличи с 20 процента от 1 юли догодина, твърдят от синдиката.