Планираните в проектобюджета приходи от Данък общ доход в общинските бюджети са нереални и те няма да бъдат изпълнени. Това каза председателят на Националното сдружение на общините в България Венелин Узунов след среща с ръководството на БСП и с парламентарната група на "Коалиция за България".

С тази макрорамка на бюджета общинските бюджети се връщат под нивото на 2001 година, заяви Узунов. Тя не създава условия общините да приемат нормални бюджети и има опасност те да не приемат своите бюджети, допълни той.

Според Веселин Узунов не е вярно, че общините имат по-добра финансова обезпеченост за следващата година.

Узунов съобщи, че Националното сдружение работи с експертна оценка от американската Агенция за международно развитие.

Нито един кмет не е казал, че не приема философията на финансовата децентрализация, заяви Венелин Узунов.

Проектобюджетът предвижда 50 процента да бъде осигурена издръжката на делигираните от държавата на общините дейности, казаха от Националното сдружение. Тъй като общините няма да спрат от 1 юли да извършват тези дейности, те ще започнат да ги финансират с местни приходи, допълниха от сдружението.

БСП настоява правителството да изпълни програмата за ликвидиране на неразплатените разходи на общините до края на 2002 година, каза лидерът на БСП Сергей Станишев. Ще настояваме пред правителството и мнозинството да се заложи пълния размер на държавните дейности, прехвърлени на общините, допълни той.

Сергей Станишев съобщи, че на срещата на левицата с Управителния съвет на Националното сдружение на общините е имало висока степен на съвпадение на позициите. В случай, че предложенията на сдружението, свързани с бюджета за следващата година, не бъдат приети ще има извънредна обща среща на местните власти, на която да бъде формирана позиция, каза още Венелин Узунов.