Църковното настоятелство към построения от майстор Колю Фичето храм "Свети Николай" във Велико Търново търси средства за спешен ремонт, съобщи БНР.

За спасяването на черквата, която е на 185 години, са необходими близо два милиона и осемстотин хиляди лева. Насотятелството организира дарителска кампания и търси финансови механизми по европейските програми.

Храмът "Св. Николай" в старинния великотърновски квартал "Вароша" е с много конструктивни проблеми и е в аварийно състояние, заяви предстоятелят свещеноиконом Славчо Иванов.

"Ние съумяхме да изготвим технически проекти за реставрация на храм "Свети Николай" с вътрешното оформление, планове, които са минали на разглеждане в Министерството на културата", поясни той.

Подадени са искания до правителството и до комисията по бедствия и аварии, но няма утвърдителен отговор, сподели отец Славчо.

"Търсим вариант сега с този период за европейски проекти към големите общини. Търсим и съдействието на наши спомоществователи, наши ктитори." - допълни духовникът.

Открит е личният печат на Кольо Фичето