До края на март се очаква ЕС да възстанови финансирането по три от общо четирите блокирани мерки по САПАРД.

Това е съобщил председателят на парламентарната Комисия по европейски въпроси Младен Червеняков на среща в Българската стопанска камара (БСК), цитиран от пресцентъра на камарата.

Червеняков е информирал, че вероятно блокирана ще остане само Мярка "2", при която от общо 70 проекта за 64 ОЛАФ е установила сериозни нарушения.

Усъвършенстване на механизмите за участие на българския бизнес при одобряването на рамковите позиции на България в ЕС е било дискутирано на среща в БСК между представители на браншови организации и Младен Червеняков, предаде БНР.

Червеняков е изтъкнал необходимостта от активизиране на диалога с бизнеса в хода на обсъждане и приемане на националните позиции по проекти на европейски директиви.

Председателят на БСК Божидар Данев е информирал, че възнамерява да сезира компетентните български институции за тенденцията за незаконно включване в трудовия ни пазар на строителни работници от страни, извън ЕС, които пребивават в страната ни с туристически визи, а участват в изпълнението на големи инфраструктурни проекти.

Днешната срещата е първата изява на Клуб "Добри европрактики" на БСК.

Клубът е създаден в рамките на проекта на БСК "Европартньорство и политики на бизнеса", който се осъществява с финансовата подкрепа на Комуникационната стратегия за членство на България в Европейския съюз - 2008.