Почти 5 млрд. лв. са помощите, изплатени по време на кризата с коронавируса досега. Това заяви за бТВ социалният министър Деница Сачева.

Тя даде разчет: 1 млрд.лв. са изплатени по мерките 60 на 40 и 60 на 20 в сектора за хотелиерство и туризъм, 30 млн. лв. са дадени в сектора на транспорта за 580 фирми, около 25 млн.лв. са отишли в Министерство на културата за културни дейци, средствата по патронажна грижа, за отопление и други са 7 млн.лв. през Министерство на икономиката, 300 млн.лв. са в процес на разплащане.

ВАП иска отчет от Сачева за средствата, отпуснати за патронажна грижа в София

ВАП иска отчет от Сачева за средствата, отпуснати за патронажна грижа в София

Те се интересува дали са извършвани проверки на всички бенефициенти

"Дори има натиск за още плащания, ние трябва да намерим тънка симетрия между целите и ресурсите", каза още Сачева. По думите й, въпреки големите харчове, кризата с коронавируса се понася по-леко на фона на други европейски държави.

Социалният министър е категорична, че социално-икономическите мерки имат добри показатели и това, което е зависело от правителството, е направено в най-добрия размер. "Над 1 милион души са хората, поучили различна помощ от държавата, за пенсионерите с 50 лв. всеки месец са похарчени 2.2 млн., за тях ще има пари и през април, 120 лв. ще има и за хората, които са под линията на бедност", обясни Сачева.

Сачева: Кризата е лакмус кой работи на светло и кой се крие в сивата зона

Сачева: Кризата е лакмус кой работи на светло и кой се крие в сивата зона

Тя поясни, че няма изискване за платените осигуровки и данъци при получаване на компенсации от мерките

По думите на министъра, кризата ще има влияние върху изборите, но тя не е съгласна, че не се справят с проблемите с ваксините, тъй като те не са само в България. "Правителството е направило всичко необходимо за масовата ваксинация. Това, че ваксините се бавят, е проблем извън правителството и извън България", категорична е Деница Сачева.

Темпът на ваксинация няма да се използва за предизборни цели в никакъв случай, каза министърът. Тя съобщи, че в социалната сфера има около 4500 социални работници, 1000 от тях имат желание да се ваксинират, само 215 са поставили ваксина.

Деница Сачева коментира и проверката, поискана от прокуратурата заради съмненията за нарушения по програмата "Патронажна грижа" от страна на кметицата на "Красно село" Росина Станиславова.

85 млн. лв. е общият бюджет на програмата, за София - участват 17 района, стартирана е проверка, която се очаква да приключи следваща седмица, сезирани са АДФИ и ГИТ, като досега е открито нарушение, че Росина Станиславова е сключила договор сама със себе си. За останалите райони на София тече проверка.

Относно отварянето на заведенията на 1 март, Сачева смята, че няма да има голям наплив при спазване на мерките.