Със специален текст в Закона за тютюна и тютюневите изделия депутатите забраниха всякаквa реклама на цигари, тютюн и тютюневи изделия по радио, телевизия и електронен път.

Не могат да бъдат спонсори на радио и телевизионни предавания лица, чиято основна дейност е производство или търговия на тютюн или тютюневи изделия, решиха още депутатите.

Рекламата на цигари е разрешена само на територията на предприятията, където се произвеждат тютюн или тютюневи изделия и обектите, в които се търгува с тях.

Разрешена е рекламата на търговска марка цигари при спонсориране на мероприятия, в които не участват непълнолетни лица или на места, на които е забранен достъпът на лица под 18 години.

Депутатите решиха още, че максимално допустимото съдържание на катран в една цигара трябва да намалява постепенно всяка година.
До края на тази година максимално допустимото количество катран в една цигара трябва да е 15 милиграма, като до 2010 година трябва да бъде намалено до 10 милиграма.

Цените тютюневите изделия местно производство и от внос, както и условията и реда на контрола върху търговията ще се определят с наредба на МС.
Вносните тютюневи изделия, продавани на територията на страната ни и в безмитните зони също трябва да отговарят на изискванията на Закона за тютюна, което означава, че тяхното съдържание, етикиране, маркировка и външно оформление трябва да са съобразени с него.