КорабостроителницаДнес във Варненски окръжен съд бе даден ход на делото, заведено по жалби на девет от кредиторите на “Варненска корабостроителница” АД. Искът е за отмяна на решението, взето на общо събрание на кредиторите на корабостроителното дружество на 18 октомври. Мотивите са нарушение на закона при свикване на събранието и при гласуването на решението.

Сред кредиторите, които обжалват решението на събранието е и “Урабултранс газ комерс лимитид”, чийто представител още на 18 октомври заяви, че ще атакува взетото решение, съобщи Днес+.

Кредиторите, които се представиха в съда днес настояха за отмяна на решението, тъй като предварително обявения дневен ред на събранието се е различавал от действителния, а за решението са гласували 48 процента от общоприетите вземания, а не 50+1, както е по закон.

С приетото на 18 октомври решение на общото събрание на кредиторите на “Варненска корабостроителница” АД бе освободен единственият синдик на дружеството Владимир Цачев и на негово място бе предложен служебен синдик.

Решението на Варненски окръжен съд ще бъде обявено в законовия 30-дневен срок.

Според Росен Теодосиев – председател на комитета на кредиторите и един от ищците по днешното дело, решението на съда няма да върне Цачев на поста. Водим делото, за да докажем, че законът трябва да се спазва от всички, посочи Теодосиев.

На 21 ноември във “Варненска корабостроителница” ще се проведе ново общо събрание на кредиторите, което ще трябва да избере нов синдик на дружеството. Най-вероятно на това място ще остане сегашният служебен синдик Анелия Сръндева.