Диабет тип 2, доскоро срещан само при възрастни, вече се открива и при деца от 6 до 10 г. Това обяви на симпозиум доц. Владимир Христов, шеф на Клиниката по ендокринология в Александровската болница, цитиран от "24 Часа".

Тази форма на диабета представлява нарушение в усвояването на инсулина, съпроводено с висока кръвна захар и разстроена обмяна на веществата.

Болестта засяга вече и децата заради съвременния начин на живот, който често води до затлъстяване. Генетичните фактори са в рамките на 30%, значи 70% от вероятността да заболееш подлежи на промяна, отбеляза доц. Христов.

Оформена е нова рискова група за диабет тип 2 - бебета, родени в термин, но с тегло под 2,7 кг, каза още доц. Христов. Европейските насоки изискват такива деца да се проследяват внимателно.

Диабет тип 2 изисква промяна в начина на живот - хранене с повече зеленчуци и по-малко мазнини и умерен спорт. Пият се и лекарства. Ако кръвната захар не остане под контрол, следват усложнения за кръвоносните съдове. До 55% от диабетиците имат коронарна болест, и то със засягане на повече от един съд, каза доц. Христов. При тях поставянето на стентове, които излъчват лекарства, има съществено предимство пред обикновените метални.