гораРезултатите от предприетите мерки за противодействие на нарушенията в горите ще представят на пресконференция министрите Мехмед Дикме и Георги Петканов.

План-програмата за взаимодействие на Министерството на земеделието и горите и на вътрешните работи при извършване на проверки по цялата верига – сеч, транспортиране, преработка на дървен материал и износ, стартира на 1 юли тази година.

Инициативата бе подкрепена от още 4 министерства – на финансите, на труда и социалната политика, на правосъдието, регионалното развитие и благоустройството, както и от Прокуратурата на България.

Пресконференцията ще бъде от 11.00 часа в Големия Колегиум на МЗГ. В нея ще участва и главният секретар на МВР генерал Бойко Борисов. Заместник-министърът на земеделието и горите Меглена Плугчиева съобщи пред БНР, че резултатите от съвместните проверки на служителите от Националното управление по горите и на МВР показват, че към 30 ноември са съставени повече от 1 700 акта и са проверени 15 000 души. Проверени са 4 185 дървообработващи цехове и са иззети и конфискувани над 900 кубически метра едра строителна дървесина, допълни тя. Спрени са от дейност 67 незаконно работещи цеха.