Искам да ви кажа, че съм имала много вълнения в живота си, но днес се вълнувам особено, тъй като изпълнявам една мечта - мечтата на моя баща да дойде в България. От днес част от Габрово живее в сърцето на Бразилия - в лицето на нейния президент.

Това каза днес при посещението си в родния град на своя баща, който е емигрирал от България, президентът на Бразилия Дилма Русеф, информира БНР.

По думите й след като 190-милионната Бразилия е дала възможност на милиони емигранти да съжителстват в мир и разбирателство, е възможно да бъде изграден свят на толерантност - без ксенофобия и различия между етносите, религиите и културите.

Дилма Русеф подкрепи идеята на президента Георги Първанов, който съобщи в Габрово, че вече се водят разговори с ведомствата и с училищното ръководство в Националната Априловска гимназия да се изучава португалски език.

От своя страна президентът на Бразилия информира, че ще съдейства за откриване на курсове по български език в Бразилия, за да се сближат страните помежду си и да осъществяват културно и икономическо сътрудничество.

На официална церемония в Националната Априловска гимназия в Габрово, управителят на Габровска област Мариян Костадинов посрещна и поздрави президента на Бразилия Дилма Русеф, президента на България Георги Първанов и съпругата му Зорка.

Двамата президенти се отправиха към Регионалния исторически музей, където е подредена изложбата "Българските корени на Дилма Русеф".

Историците от Габрово подготвиха дарове за Дилма Русеф - ново нейно родословно дърво, което съдържа 598 имена и е изработено като луксозен свитък с дължина три метра, както и каталог с най-ценните експонати от изложбата. В местния музей президентът на Бразилия се срещна със свои габровски роднини.

Президентът на Бразилия Дилма Русеф посети и Велико Търново по-рано днес.

Стотици великотърновци я посрещнаха на площад Цар Асен, пред историческия хълм Царевец.

Президентът на Бразилия наруши протокола и след като получи цветя от областния управител Пенчо Пенчев и кмета д-р Румен Рашев и опита традиционната българска пита, се обърна измина над 50 метра и се смеси с посрещачите, съобщава Tarnovo.bg. Дилма Русеф благодари на български за сърдечното посрещане.

След това бразилският президент и президентът Георги Първанов се качиха на Царевец с автомобил, придружени от служител на НСО. Държавният глава на Бразилия стъпи в тронната зала на българските царе, където миналата година бе открита паметна плоча с имената на 21 владетели на Търновското царство.

Тържественият обяд за Дилма Русеф бе в ресторанта на великотърновски грандхотел, където я посрещат с традиционна търновска кухня. Тя опита плато, включващо чушка-бюрек, тиквички и патладжан, пиле по болярски и цедено кисело мляко със смокини.

По време на посещението си  у нас Дилма Русеф посети тайно на гроба на брат си.

Той е от българския брак на баща и Педро (Петър Русев, б.а.), който преди да имигрира в Бразилия се жени за богатата софиянка Евдокия. Сега Любен е положен в гроба на майка си.

На венеца, оставен от бразилския президент, пише: „С обич към моя покоен брат".

Президентът на Бразилия е запалила и свещи, и е останала със сведена глава около 20 минути, а по-късно е напуснала гробищният парк.