90 минути кандидатът за кмет на София Любен Дилов-син отговаря онлайн на въпросите, зададени му от читателите на news.bg. Поради многото въпроси, ограниченото време и ужасяващата интернет връзка на Байт Експо 2003, голям брой въпроси Дилов-син "си ги взе за домашно", за да им тговори по-късно тази вечер.

Предлагаме ви всичко, казано от гергьовденеца до момента, а ще има и още:

21 октомври, 14.30 - 16.00ч
(Rado) - Hubawo si se nauchil da otgowarqsh kato politic-"nishto ne kazwash"(samo za sofiqnski mi haresa otgowora). Do kade mislish da stignesh taka?
(Дилов-син) - Питай ме нещо конкретно ще ти отговоря конкретно

(Слави) - Как смяташ да решиш проблема с БЕЗДОМНИТЕ кучетата?
(Дилов-син) - Много точно го описвам всеки път, когато ме питат. Продължението на програмата, която бе спряна от Стефан ще доведе до спад в популацията на 10-15% от сегашната в рамките на две години. При това с пари от чуждестранни грандове.

(Shevchenko) - Celta vi naistina li e da spe4elite mladite i obrazovani hora? Ne sa li te prekaleno malko v Balgaria za da se nadyavate na nyakakav uspeh? Primerno Bateto s uiski, kebapcheta, narodna muzika i chustvo za humor bi spechelil poveche glasove
(Дилов-син) - На местни избори не се губят гласове, защото колкото гласа, такова представителство. Аз имам конкретни ангажименти към хората, които биха гласували за мен. Те са ми на първо място по важност, след това - всички останали. Мисля, че ако и другите политици правеха така, а не говореха изобщо "народ", изобщо "дясно" и изобщо - България, нещата щяха да са много по-ясни, бързи и ефикасни. Но мисля, че идва вече времето на прякото представителство в политиката. Поне в Европа това започна.

(Wapros) - Izgorehme sas parnoto ti nishto ne kazwsh
(Дилов-син) - Тепърва ще горим с парното. Темата е безкрайно дълга и по особен начин криминална. Трябва да има ясен отговор - парното социална дейност ли е или пазарна. За 4 години не чух такъв отговор от Стефан Софиянски. Моето мнение е, че трябва да е на пазарен принцип, а да се дотират само най-слабите. В момента аз лично плащам парното на целия блок - все едно искам или не. Но ако и аз спра, и другите като мен - Топлофикация ще фалира.

(Galin) - Не ви ли притеснява отношението на Сляжи Трифонов към вас, когато му гостувахте и отношението му към Н. Михайлова? Не мислите ли, че той ви направи един от фаворитите? След като целта ви е да спечелите "младите и добреобразованите", не мислите ли, че това ярко контрастира със зрителите на шоуто,чийто идеолог и сценарист бяхте до скоро (а и сега неофициално)?
(Дилов-син) - Мислиш, че се е отнасял по-добронамерено към мен, отколкото към Надежда? Не разбрах съвсем въпроса, но ако наистина го мислиш - не си прав! Всички са поставени при равни условия - към мен имаше доста повече нелюбезни въпроси, отколкото към Надежда. Сценаристите на Слави съвсем не са глупави, че да допуснат друго...

(млада майка) - Къде прекарвате почивните дни с децата си (доколкото знам имате 3, да са ви живи и здрави!). Смятате ли, че в София има достатъчно възможности за семейства с малки деца? Какви идеи имате в тази посока?
(Дилов-син) - Напълно няма! Убеден съм. Имам огромно желание и конкретни идеи.

(Rado) - Kakwa chast ot mladite hora shte uspeete da motiwirate izobshto da glasuwat?
(Дилов-син) - Надявам се по-голяма. Искрено се надявам!

(Petur Picha) - G-n dilov shto se kandidatirate vseki put kato i na vas vi e predelno iasno che niamate shans da spechelite? Ne e li izlishno harchene na pari? IAvno e dosta sladuk post da si kmet!
(Дилов-син) - Двете ти твърдения се изключват взаимно, не мислиш ли?! Вече отговорих по темата, но да повторя - длъжен съм да го направя. така спя спокойно. Предложих ли по-добро управление?! Предложих! Ваше право е да избирате и да се сърдите на това, което сте избрали. Аз съм чист пред съвестта си.

(gwim) - ot provinciata sym, smenih si postoiannia adres, za da glasuvam v sofia, no oshte ne sym reshil za kogo. g-n Dilov, kak shte me ubedite da glasuvam za vas? :)
(Дилов-син) - Искате ли да приличате на мен? Като живот, възможности, дори шанс? Аз бих искал колкото се може повече хора да могат да живеят така интересно и удоволетворяващо както аз през последните 12 години. Мисля, че аз съм вашия човек, ако смятате, че това, което говоря и правя, бихте казали и вие. бихте направили и вие.

(ivo) - obijda li te na4ina po koito Slavi Trifonov te imitira poniakoga v shouto si?
(Дилов-син) - Не! даже аз му се подигравам, че не е достатъчно добър имитатор за възпроизведе точно начина, по който говоря! Със Слави ни свързват прекалено много неща, за да мога да му се обидя. Освен това, ако той не е еднакъв в отношението си към всички, никой няма да му вярва, нали?

(Gonzo) - koi shte stane shampion?
(Дилов-син) - Ако питаш за футбол - Левски, разбира се!

(Dobrew) - Kakwo shte prawish sys Sofijski imoti?
(Дилов-син) - Фирмата е доста добра. Не случайно всеки, който отпуска кредити на Общината в момента я търси именно нея за обезпечение на вземанията си. В същото време старият кмет я товареше с доста несвойствени функции. На първо място ще публикувам един голям анализ и доклад за дейността и през последните 4 години.

(Bobi) - g-n Dilov zashto reshihte che shte ste dobur kmet? Vseki obeshtava i kato stane kmet pochva da krade! Kakvo shte ni nakara da mislime che vie sushto niama da ste taka?
(Дилов-син) - Аз бях две години в общината, а Гергьовден 4 години беше единствената опозиция. Всичко, което сме направили през това време е достъпно за всеки, който иска да го научи. Нямам нужда да крада - от това, което работех през последните 12 години имам предостатъчно за да живея нормално. А имам много по-добри и доходоносни идеи за печалба от краденето. Краденето е общо взето безпомощност да направиш нещо сам, затова взимаш нещата на другите.

(Skapanqk) - Ei dri6lio nikoga nqma da stane6 kmet na Sofiq be fufle6t!
(Дилов-син) - Правилно. не съм сигурен, че искам да съм кмет точно на теб!

(кали) - Трагично ли е правилото, че умните и креативни хора у нас, се превръщат в маргинали, обезсърчени и отвратени вместо да рушат политиката-клише и да създават бъдеще. И как се отнасяте към апела на Леонидов да не се гласува : т.е. да има наказателно неучастие.
(Дилов-син) - Глупав апел...това че не те разбират не трябва да те отчайва. Иначе какъв е смисъла от поетите? От откривателите? Няма добра идея за човечеството, която да не е била в малцинствено положение спрямо общественото мнение. Мисля че говорейки така, Леонидов говори срещу смисъла на собственото си творчество и гражданска позиция.

(stefan) - kakvo shte pravish kato ne te izberat, a ti mislia che mnogo dobre go znaesh tova? i zashtoo ste pokanen v www.topsport.com (Дилов-син) - Поканен съм в news.bg, а ако не стана кмет ще бъда общински съветник и пак ще опитам да направя нещата, за които говоря. Освен това не мисля да се отказвам нито от писането, нито от продуцирането на медиа-продукти

(Grosskopf) - Здрасти! От дълго време се чудя защо след като строежа на паркинги в София е доста изгодна инвестиция, подземни такива не са направени, а се чака от кмета да го реши? Това в градоустройствения план ли трябва да се наложи или с други думи - къде тук е ролята и волята на кмета? Не е ли достатъчна волята на предприемача? Със здраве...
(Дилов-син) - Напълно си прав, но общината трябва да посочи местата и да определи условията. Стефан направи един опит за немного прозрачно даване на едно от местата - подземен паркинг пред парламента, може би си спомняш от вестниците, но не му мина. Просто трябва да е ясно и прозрачно - при еднакви условия, тогава ще има и много желаещи. Например също при не много ясна процедура беше започнат проект за надземен паркинг близо до театър София - май че Кълвача от Ст. Загора щяха да го правят...

(Rado) - Ima li reshenie na g-n Sofiqnski koeto bi promenil kato stanesh kmet? Koe e to?
(Дилов-син) - Водната концесия - на първо място. Ако можех, щях да спра новата автогара. Сто пъти повтаряхме, че е на безумно място - срещу Централна гара. Това означава, че всички международни автобуси ще минават през целия град, за да стигнат до там. Много наредби има за промяна и много еднолични актове на Стефан Софиянски. Примерно - спряната немска програма за редуциране броя на бездомните кучета, и т.н. и т.н.

(Stoyan) - Gospodin Dilov, zashto reshihte da se kandidatirate za kmet na Sofia kato mnogo dobre znaete, che nqmate nikakuv shans da spechelite? Pochti sigurno e, che dokazan moshennik kato Stefan Sofianski pak shte specheli. Zashto spored vas bulgarinut pak ste glasuva kato pulen naivnik (da ne kazvam glupak) na porednite izbori?
(Дилов-син) - Защото човек е длъжен да прави каквото трябва, пък да става каквото ще. Цял живот се държа така и мисля, че не бъркам. Поне до този момент нямам ясни доказателства за това...

(Radoslav) - Koe ne hareswash na Sofiqnski i koe shte naprawish po dobre ot nego?
(Дилов-син) - Не харесвам начинa, по който управляваше. През изминалия мандат Г-ден бяхме единствената опозиция. Ще управлявам много по-прозрачно и по-достъпно. когато криеш мотивите и решенията си, ти правиш и друга голяма беля - отчуждаваш хората от носене на отговорност за управлението.

(outsizer) - Za6to si v politikata - ne ti stigat parite?
(Дилов-син) - Това сериозно ли го мислиш? Тогава защо и ти не си в политиката?! Или на теб парите ти стигат? Вече говорих по тази тема, но точно това мислене циментира чугунените глави в политиката. Те ще са вечни! Който иска да води хората, трябва да следва тълпата е казвал Ницше, за жалост малко се е променило.

(Калин Цанов) - Г-н Дилов,вярвате ли, че можете наистина нещо да промените, като знаете каква корупция и далавера цари навсякаде в нашата страна?
(Дилов-син) - Вярвам, че от общите ни усилия зависи. Вярвам, че ако всеки направи поне толкова, колкото правя аз - не непременно в политиката, нещата ще са по-добри. Вярвам, наистина. нещо повече - сигурен съм!

(Евгени Маринов) - Любене,Любене,интелигентно момче си и си знаеш,че няма да спечелиш изборите и то точно защото си интелигент, а този вид у нас много рядко го допускат до политиката. Считат го за недотам прагматичен. Примерно по-скоро биха гласували за Лучано, защото той каквото кажел ставало и т.н., но не се ядосвай, все пак хубаво е, че те има...
Ти си един интересен контрапункт дори и на супер прагматичния Софиянски, който взема и на вдишването и на издишването. Ти може би си мислиш че обещавайки да не вземаш печелиш, но за съжаление не е така. Софбизнесът свикна да дава. По-скоро обещай им че ще вземаш на 50% от Софиянски, с което ще храниш богато себе си и по-скромничко 50% от София- по ще повярват. Така че както виждаш шансът ти на този фон е много близо до "0" и въпросът ми е: защо да дам гласа си за теб като по този начин само ще го загубя? Ако не си прекалено ядосан от този въпрос, моля те кажи ! Твой Евгени
П.П. Прощавай, че не те анализирах съпоставен и с Надежда, Стоян....до №40 в списъка, ама немам нерви.

(Дилов-син) - Евгени, благодаря ти за оценките. на тези избори гласове не се губят. Гласувай за листата ми - всеки глас в нея ще позволи да направя това, което съм заявил, че искам да направя. В миналата община имахме само двама съветници - единствената опозиция и пак направихме достатъчно срещу 38 на СДС и 14 на БСП. Ами ако сега имаме 10? В крайна сметка в политиката трябват да бъдат представени всички - ромите, хомосексуалистите, пенсионерите...дори и интелигентните.

(Галина Генова) - Господин Дилов, Как ще накарате онези чиновници в Столична община и районите, които сега работят преди всичко за личните си облаги и тези на своите "спонсори" да защитават интересите на хората и града? Възможно ли е общински чиновници да използват служебното си положение за осъществяване на нелоялна конкуренция, както това става се случва вече 10 години и е установена практика във всички големи градове в България? Как ще се справите с този проблем?
Знаете ли, че в квартал Манастирски ливади не е реституиран реално нито един квадратен метър от имотите на Драгалевския манастир? Ще смените името на квартала или ще поправите "грешката"?
Как ще постъпите с бензиностанциите и газ-станциите, изградени в зоната на градските комуникационни възли и кръстовища в София, които са ежеминутна заплаха за безопасността на автомобилното движение? Например бензиностанциите по Цариградско шосе в района на комплекса Младост. Имайте предвид, че комуникационните възли на няколко нива се правят с цел да се намалят конфликтните точки на пресичане в градското движение. Как оценявате идеята и реализацията на бензиностанции в тези зони с изкуствено създадени конфликти? Знаете ли, че такова нещо не може да се види никъде в цивилизования свят, независимо от собствеността на земята?

(Дилов-син) - В програмата на листа номер 7 има доста по този въпрос - накратко - атестация по ИСО 9000, въвеждане на принципа на мълчаливо съгласие, вместо мълчалив отказ, "едно гише" за всички въдзможни дейности, електронна община за всичкo, което е възможно в момента - т.е. стъпаловидно ъпгрейдване на системата, а не когато е готова - тогава. Освен това в закона за София - има го на kmet.info са уредени доста от проблемите с безотговорността на общинските чиновци, с точните санкции - в това число и на общинските съветници и на кмета дори. Съгласен съм, че 80% от политиката е да накараш чиновниците да работят по-добре.

(Georgi Kostadinov) - Shapka svalqm na bashta vi! Prekrasni knigi ima! No vie zashto se hvanahte s politika, kato tova e nai-mrysnoto i otvratitelno neshto na sveta?
(Дилов-син) - Ако само отвратителните се занимават с политика, какво остава за отвратените? В Гергьовден имаме една доктрина - малката жертва. Всеки би следвало да я прави, ако има сили за това. Въпрос на избор е. Изкарвам си прехраната с друго и то е съвсем видимо в последните 12 години. Но съм длъжен след като съм повтарял как не трябва да се управлява, да демонстрирам и как трябва!

(hasan hasan) - ne mu li omrizna da se kandidatira za vsi4ko ili mu haresva da gubi ...
(Дилов-син) - Не съм се кандидатирал за всичко, просто имам ангажимент към Гергьовден, който е важен за мен. Не съм професионален политик и никога няма да бъда. Просто показвам как би трябвало да се реализира гражданския натиск върху властта.

(Thor) - Г-н Дилов, защо изобщо решшихте да се занимавате с политика? Какво Ви подтикна? За да натрупате пари ли? За име ли, за престиж? За да влезете в историята ли?
(Дилов-син) - В политиката само губя време, приятели и пари. Но за мен е много важно да имам активно отношение. Казвам го кратко - когато непрекъснато повтаряш как не трябва ,редно е от време на време да казваш как трябва. В смисъл - да прелагаш реална алтернатива. Това правим и, и аз и Гергьовден.

(Blade) - Dokoga po ulicite na Sofia shte se razhozdat cigani s karuci i kone? Mislq che konete i karucite sa zabraneni v London prez 1880-te. Dokoga ciganite shte imat poveche prava ot horata?
(Дилов-син) - Има ясни правила за това. Просто не ги спазва никой! Една от целите ми еда накарам наредбите и законите да се спазват. Това си е наш проблем - ментален - не само на ромите, но и на българите. дори на езиково ниво - на английскси се казва лоуинфорсмънт - налагам закона със сила, а на български - "пазя закона". От какво го пазим? Да не забременее?!

(Kiril Bojiov) - Dobur den g-n Dilov, az giveja ot dugo vreme v Germanja i ne uspjavam da prosledja politiceskite subitia v BG. Zatova bich iskal da Vi popitam, Vaschata partia kato ljava, djasna, centur (po evropejskata klasifikacia) ili kato konservativna ili liberalna (po anglosaksonskata) moge da da se okacestvi. Blagodarja Vi.
(Дилов-син) - Определено е дясна! Можете да научите всичко за нея и историята и от адреса www.gergiovden.com & www.gergiovden.noxis.net

(expert) - Вярвате ли на социолозите - в момента те ви класират 5-ти в София?
(Дилов-син) - Не е във вяра. Просто знам какво правят. Не е дори и за в чат...Но от утре ще почнат да качват реалните данни, защото освен за пари ще трябва все пак да поработят и за името си.

(Alexander A.-student) - Shte podkrepite li Nadejda Mihailova na eventualen balotaj?Shoto to vsichki drugi mai sa ot drugata strana na barikadata i mai shte dosta tejko,kloniasho kam pochti nerealno?Sardechni pozdravi.
(Дилов-син) - Днеска имаше много ясна декларация в тази посока. Моля те - прочети внимателно утре вестниците, а мисля, че вече я има и във vsekiden.com

(Didi) - Zasto vsi4ki politizi fufliat?Purvo triabva da se nau4at horata da gi razbirat i posle da se vzemat naseriozno! Baba Gizka ot selo ia interesuva kak da izkara zimata, a ne golemite priukazki na Lubo. Kakvo misli bashta ti za tazi avantura?
(Дилов-син) - Досега баба Гицка решаваше изборите - и това има малко общо с фъфленето. Номерът е да не фъфлиш, докато мислиш.

(ДРАГНЕВ) - НЕ ТИ ЛИ ОМРЪЗНА ОТ НЕУСПЕШНИ УЧАСТИЯ НА ИЗБОРИ?
(Дилов-син) - Няма успешни и неуспешни избори - има състезание на идеи. Просто моите идеи в момента имат по-малко подръжници. Мисля си, че е така с всичкши добри идеи. Поне в началото. А специално на тези избори нито един глас не се губи, защото при гласуването на съветници всеки глас е реално представителствo.

(Стойчо Димов) - С какво сте по-добър от Стефан Софиянски и защо да гласувам за Вас а не за него?
(Дилов-син) - На първо място не съм уморен и изхабен. Имам много нови идеи, а той няма. Нещата, които говори днес, бяха проблеми и преди 8 години. Hе съм заложник нито на партийни, нито на бизнес интереси. Доказал съм през годините, че с каквото се захвана го правя. По-скромни резултати засега имам само в политиката, но пък държа да не правя компромиси с идеите си само и само, за да получа повече гласове.

News.bg се извинява, че не можахте да получите всички отговори навъднъж, но с Интернет, предоставен ни от организаторите на БАИТ Експо, това се оказа невъзможно. Очаквайте всички останали въпроси и отговори по-късно тази вечер.