Втори ден тече делото за трагедията в р. Лим Втори ден окръжният съд във Велико Търново заседава по делото за катастрофата, при която загинаха 12 деца от Свищов.

130 лева командировъчни от фирма “Дилижанс Експрес” е получила бившата директорка на училището в Свищов Виолета Пеева – Хабиб.
Пред съдебния състав Пеева призна, че след падането на автобуса в река Лим не е помагала за спасяването на нито едно дете, съобщава БНР.
Тя обясни, че екскурзията до Дубровник се е провела по инициатива на учителката Петка Попова.
Децата внесли по 195 лева, като фирма “Дилижанс Експрес” е командировала за своя сметка четири учителки.

Припомняме разказът на един от спасителите - Цветозар Раичевич от Бело поле, пред в-к "Новинар": Вместо да се погрижи за учениците, директорката първа се втурна към люка на автобуса, десетина минути я теглихме, но не успявахме да я измъкнем, понеже е доста пълна, а през това време тя риташе с все сила напиращите под нея деца.

Вторият шофьор на автобуса, катастрофирал в река Лим Димитър Керкелов няма версия за причините за трагедията.
Това стана ясно по-рано днес от неговите показания по делото.

Керкелов заяви, че по време на катастрофата е бил задрямал и се е събудил след падането на автобуса в реката.
По думите му машината е била технически изправна и не е създавала проблеми по време на екскурзията.
През втория ден на делото бяха установени разминавания в показанията на втория шофьор Димитър Керкелов и на д-р Блага Чонова. И двамата са заявили пред съдия преди година, че след катастрофата Илия Измирлиев е питал: “Какво става?”, което днес премълчаха.

Марта Георгиева заяви,че е видяла как автобусът свива рязко вдясно, но не е извикала, за да не стресне шофьора, като е очаквала, че той ще натисне спирачките.
От показанията на очевидците стана ясно, че при спускането по склона към реката автобусът е заобиколил дърво, което означава, че е бил управляем.

Делото за катастрофата днес продължава с разпит на свидетели и вещи лица.

Припомняме, вчера в присъствието на психолог и родители пред съда показания дадоха 19 от спасените деца и 8 от възрастните участници в трагично завършилата екскурзия.
Подсъдимият шофьор Илия Измирлиев отказа да даде показания до изслушването на всички свидетели. В кулоарите на съда той бе категоричен, че катастрофата е причинена от неизправния шарнирен болт, при чието счупване автобусът е станал неуправляем.
Адвокатът му от своя страна заяви, че ще поиска втора експертиза на катастрофиралия автобус.