До 15 август остава висок рискът от пожари в цялата страна. Сателитните прогнози на "Коперник" показват, че почти цялата централна част на България, включваща и Югозападна България, остава под екстремен риск от пожари. За това предупреди директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов след брифинга в Министерски съвет тази вечер. За ранно оповестяване на подобни бедствия се работи активно и днес, при наличните технически възможности. В Старосел 4 къщи са напълно изгорели, даде конкретни данни в отговор на журналистически въпрос той. В село Кръстевич също има унищожани сгради. Сред тях са и селскостопански постройки. 

Обсъдена е била необходимостта за нов закон за управление на кризи. Има необходимост от такъв тип тормативта уредба. Започна подготовка на система за оповестяване на пожари, която за съжаление по технически причини все още не е готова. Тя ще бъде в помощ на местните власти. Призовавам също така всички сънародници да бъдем бдителни и да съдействат, когато е възможно, при потушаването на пожари. За съжаление, температурите са високи и човешката дейност е в основата на тези пожари. Най-важното е да запазим човешкия живот - както на хората, които гасят пожара, така и тези, живеещи в околните населени места. 

Това заяви на брифинга днес и премиерът Стефан Янев, след проведената по-рано днес в Министерския съвет спешна среща, свикана по повод на бедствената ситуация вследствие от пожарите в страната, необходимостта от спешни действия за нейното овладяване и незабавни мерки за предотвратяване на подобни трагични инциденти. Той отклони зададените политически въпроси и напомни, че фокусът на брифинга е друг. 

Ще бъде издадена заповед за прекратяване на всички дейности по почистване на стърнища, което често е причина за подобни пожари.

Участие в срещата взеха заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Бойко Рашков, министърът на отбраната Георги Панайотов, министърът на земеделието, храните и горите Христо Бозуков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и представители на ведомства.

Припомняме, че лесничеи загинаха при пожар край санданското село Петрово.  Продължава гасенето на пожара, теренът е изключително сложен и духа силен вятър.

Двамата загинали са служители на Югозападното държавно предприятие - Благоевград, съобщава директорът на предприятието инженер Дамян Дамянов.

"За съжаление двама наши служители са загинали в огъня. Инцидентът е станал преди половин час. От низов пожар се вдига върхово. Те са били на периметъра на пожара. Точно как е станало ще установяваме допълнително. Пожар, който е низов - 20 декара, широколистна гора, въобще някаква трагедия".

Евакуират Старосел заради огнено бедствие, вертолет отива да гаси
Обновена

Евакуират Старосел заради огнено бедствие, вертолет отива да гаси

Гори боровата гора, има засегнати къщи, критично е положението и в село Кръстевич

По време на брифинга премиерът Янев не пожела да коментира на този етап трагичния инцидент, тъй като е рано да се каже какви са причините за смъртта на двамата. 

5 август ще бъде Ден на траур в община Петрич. Заповедта е на кмета на общината Димитър Бръчков заради смъртта на горския служител Антон Гръбчев от Петрич, съобщи БНТ.