Николай Свинаров Тази вечер ще бъде съставена комисията, която ще изясни причините за инцидента във великотърновския клон на “ Терем”. Това съобщи военният министър Николай Свинаров, след като посети в болницата във Велико Търново четиримата пострадали от взрив при обезвреждане на автоматиката на ракета Скъд.

Министърът очаква комисията да обяви резултатите до 2 дни, като в това време в завод “Ивайло” ще бъде преустановено унищожаването на ракетните комплекси.

Николай Свинаров се надява, че причините за инцидента могат да бъдат установени, след което процедурата да продължи.

На въпрос дали инцидентът ще попречи на изпълнението в срок на унищожаването на ракетите, министърът отговори, че България вече има признанието, че няма годни ракетни комплекси и в този смисъл срокът вече е спазен. Известно е, че всички бойни части вече са унищожени и ние не сме опасни за никой с това, което е останало, нито като притежатели, нито като възможно използване, обясни Свинаров.

Оттук нататък за нас срокът не е нещо фатално. Важното е да се опитаме го да спазим по най-безопасния начин, каза още военният министър.

Днешният инцидент е много сериозен в това отношение и ние ще направим необходимите изводи, за да преустановим възможностите за подобни инциденти, подчерта Свинаров.

Военният министър съобщи още, че не е определено мястото, където ще бъдат изгорени двигателите на ракетите Фрог и затова няма причина жителите на великотърновското село Беляковец да продължават блокадата на местния военен полигон.