Доктора пуснат под гаранция След повече от 2 часа заседание състав на Софийския апелативен съд с председател съдия Душкова постанови Иван Тодоров – Доктора да бъде освободен от ареста и да му бъде наложена мярка за неотклонение “парична гаранция” в размер на 15 000 лева.

Според магистратите не може да се направи обосновано предположение, че Тодоров е извършителят на деянието, в което го обвинява прокуратурата – изпиране на 50 млн. лв.
Освен това няма опасност той да извърши ново престъпление, както и да се укрие.

В мотивите си съдът посочва, че за част от периода, за който Доктора е обвинен в пране на пари - от 1996 до август 1997, това не е било престъпление по Наказателния кодекс и не може да му се търси отговорност.

Адвокатът на Доктора, Виктор Михайлов поясни, че паричната гаранция е окончателна и не подлежи на обжалване, информира Дарик радио.
Съдът е приел, че няма достатъчно доказателства, от които да се направи изводът, че Тодоров е извършил престъплението, заяви защитникът и отказа повече подробности за случилото се в съдебната зала с аргумента, че делото е засекретено.

Припомняме, преди седмица Софийски градски съд постанови, че може да се направи обосновано предположение, че той е извършител на деянието, в което го обвиняват – пране на пари, че има опасност да извърши друго престъпление. Въпреки това обаче нямало опасност да се укрие, тъй като бил съдействал на разследването.

Заседанието протече при закрити врати, заради наличието на документи, съдържащи специална информация.
Според запознати става дума за ключов документ от Македония, чрез който от свидетел Доктора се е превърнал в главен обвиняем по делото “Амигос” за контрабанда на цигари и пране на пари на територията на България и Македония.