Джералд ШифРъководителят на мисията на Международния валутен фонд за България Джералд Шиф пристига днес у нас. Той ще ръководи втория преглед по двугодишното споразумение между България и фонда.

Първият преглед на споразумението, подписано на 27 февруари тази година, беше направен през месец май. Той представлява стенд-бай кредит за 299 милиона долара, с който се финансира двугодишната икономическа програма на правителството.

Мисията на Международния валутен фонд ще проследи изпълнението на поетите от правителството ангажименти към края на третото тримесечие. Фондът ще направи проверка на изпълнението на бюджета за 2002 година до момента и преглед на фискалната политика на правителството, заложена в законопроекта за бюджет`2003.

Джералд Шиф очаква да бъде подписан и нов допълнителен меморандум по споразумението, който ще опише намерението на правителството в областта на икономическата политика. Той смята, че МВФ и правителството на България имат съгласие по главните параметри на бюджета за 2003 година и са на еднакво мнение относно приемливия бюджетен дефицит, но имат различия за начина за постигане на поставените цели.