Георги ПървановПрезидентът Георги Първанов прие президента на Европейската банка за възстановяване и развитие Жан Лемиер. Двамата разговаряха за дейността на банката в България и проектите й за следващата година.

Георги Първанов отбеляза, че в страната съществува макроикономическа стабилност и функционираща пазарна икономика, което е отразено в годишния доклад на Европейската комисия за напредъка на България. Държавният глава изрази задоволство от дейността на банката в България, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Жан Лемиер подчерта, че през изтичащата година ЕБВР е подкрепила у нас проекти за около 200 милиона евро в енергийния и финансовия сектор, в областта на инфраструктурата. Намеренията й за идващата година са свързани с подкрепа на малки и средни предприятия, по-активно участие в подкрепата на общински инфраструктурни проекти и на проекти в селското стопанство. Банката има намерение да създаде фонд за подпомагане на селското стопанство в България.

Лемиер сподели и впечатленията си от разговорите за България с председателя на Европейската комисия Романо Проди, с комисаря по разширяването Гюнтер Ферхойген и с комисаря по селското стопанство Фишлер. Според тях напредъкът на страната ни е значителен. Те са пожелали банката да ни съдейства по-активно за усвояването на фондовете по програмите САПАРД и ИСПА.