С разпит на трима бивши министри - на отбраната Бойко Ноев и на вътрешните работи Богомил Бонев и Емануил Йорданов – в Софийския военно-окръжен съд бе подновено делото за подслушвателните устройства, намерени в дома на главния прокурор Никола Филчев.

Първи даде показания като свидетел бившият министър на вътрешните работи Богомил Бонев.
Той заяви, че няма информация по случая, защото главният прокурор е настанен в това жилище месец преди Бонев да бъде освободен от министерския пост през 1999 година, а през това време целият въпрос е движил главният секретар на МВР - (ген. Божидар Попов, който почина внезапно на 7 септември тази година, бел.ред).
Главният секретар отговаря и за координацията на двете служби на МВР, които носят отговорност за подслушвателните устройства - Националната служба “Сигурност” и ДОТИ - първата служба като заявител на мероприятието, втората като технически изпълнител.
Бонев уточни, че когато жилищата са били прехвърляни от БОДК към Народното събрание, никой не е съгласувал с МВР за евентуални подслушвателни устройства.
Силно се надявам главният прокурор да не е бил подслушван, защото е доста арогантно и нахално, заяви още Бонев.

Не сме установили главният прокурор да е бил подслушван, бе отговорът на втория вътрешен министър от правителството на Костов разпитван днес във връзка със скандала.
Според Емануил Йорданов през лятото на 2000 година той е освободил ген. Попов от поста му главния секретар на МВР не заради съпричастността му към скандала, а защото след като на няколко пъти е получил сигнали от Филчев за подслушвателни устройства, не е информирал министъра.
Отговорността тогава можеше да бъде поета или от министъра, или от главния секретар, каза Йорданов и за първи път обяви в публичното пространство, че по това време е депозирал своята оставка, но тя не е била приета.

Божидар Попов беше един достоен човек който пое отговорността, но не винаги този, който поема отговорността е този, който е виновен, каза на излизане от Съдебната палата ексвоенният министър Бойко Ноев.
Той бе разпитан в качеството си на член на комисията,разследвала скандала.

Скандалът за подслушването на Филчев гръмна на 28 юли 2000 година, когато с факс до медиите от прокуратурата съобщиха, че в жилището на главния прокурор в столичния квартал “Витоша” са открити два микрофона – един в хола и един над входната врата на апартамента.
Подслушвателното устройство било в съседен на Филчев апартамент.

Трима бивши офицери от МВР са обвиняеми по делото – Пламен Арсов, Борис Бояджиев и Йордан Йорданов.