Днес се открива свиканият от здравния министър Евгений Желев събор на Българския лекарски съюз (БЛС).

На него се очаква да бъдат избрани председател и Управителен съвет на съсловната организация. Съборът трябваше да бъде свикан и проведен от досегашния председател на съюза д-р Андрей Кехайов до 21 декември миналата година.

След промени в закона за съсловните организации на лекарите, здравният министър придоби правомощия да свика събора.

Има голяма вероятност и съборът, свикан от министъра, и този на Андрей Кехайов да бъдат обявени за нелегитимни след тяхното провеждане. Това коментира бившият председател на БЛС д-р Димитър Игнатов.Той напомни, че съборът на Кехайов е закъснял с девет месеца, което поставя под въпрос неговата законност. Същевременно съборът, който е свикан от министъра, е обявен като отчетно-изборен. Не се знае обаче ще има ли кой да даде отчет, защото е малко вероятно някой от настоящото ръководство на БЛС да присъства. И в двата случая има основания за обявяването им за нелегитимни. Това от своя страна ще доведе до нескончаеми съдебни дела и появата на две организации на лекарите, коментира д-р Игнатов.

Поправката в Закона за съсловните организации, която дава правото на министъра за свиква събори е грешка, допълни още Игнатов, която не само няма да подобри положението в съсловната организация, но може да доведе и до по-големи проблеми.

Като вариант за изход от ситуацията Димитър Игнатов предлага организирането на трети събор. „Решението, за да се избегне кашата, е едно - председателите на две трети от лекарските колегии да се разберат помежду си и сами да определят дата за събора. Така те ще изпълнят записаното в закона", заяви той.

Припомняме, за подписването на Национален рамков договор се оказа проблематична липсата на ново ръководство на Българския лекарски съюз, тъй като Националната здравна каса отказа да преговаря с настоящото ръководство.