В европейските среди се говори, че докладът на Европейската комисия за кандидатките за членство в Европейския съюз Румъния и България, ще има шокиращи резултати.
Това твърди в коментар Ангелика Щайнфорд от "Дау Джоунс Нюзуайърс", цитирана от Дарик радио.

Считаната досега за безпроблемна България, поне в сравнение с Румъния, е почти изпреварена от северната си съседка, пише Щайнфорд.

Правителствената криза през лятото предизвика неблагоприятен обрат в подготовката на страната за присъединяването й към ЕС.
Затова от доклада на Европейската комисия, който ще бъде оповестен на 25 октомври, ще стане ясно, че Румъния е по-напред в някои области от южната си съседка България.

Дори в борбата с корупцията България ще покаже по-лоши резултати, се говори още в европейските среди.

Митническите власти в двете страни са определяни като големи огнища на корупция.

Според европейски наблюдатели особено проблемно в България е прилагането на европейското законодателство в областта на корпоративното право, интелектуалната собственост, правото на свободно определяне и сменяне на местожителството и местоработата, както и взаимното признаване на професионалната квалификация.

На хартия европейското право се прилага, но не и на практика.

Сериозно сме обезпокоени, казват европейски наблюдатели.

Съществуват значителни пропуски в правораздаването и работата на администрацията, което е валидно и за Румъния.

Като положителен може да се определи процесът на либерализация в България.
Отварянето на пазарите за телекомуникациите, транспорта и енергетиката е задоволително и може да се каже, че е по-успешно от някои страни членки на Европейския съюз, смята още Щайнфорд.

В доклада на Европейската комисия ще бъде потвърден големият напредък на Букурещ в подготовката за членство в ЕС.

Дали ще бъде задействана предпазната клауза, която ще отложи присъединяването на двете страни към Европейския съюз с една година, ще стане ясно в средата на 2006 година, посочва експертът от "Дау Джоунс Нюзуайърс".