Подготовката на възпитаниците на сержантските ни полицейски училища в Бавария ще бъде акцентът в бъдещата работа на българското МВР и фондация “Ханс Зайдел”.
Досега се наблягаше предимно на обучение на офицери.

Целта на програмата е хармонизиране на подготовката на полицаи на всички нива с оглед на присъединяването ни към ЕС през 2007 г.

Курсовете в Бавария ще преминат и директорите, и преподавателите на средните училища, но основното внимание ще бъде обърнато към практическата квалификация на самите полицаи.

Главният секретар на МВР Бойко Борисов съобщи, че приоритетно ще се обучават служителите от МВР, включени в групите за задържане.
В съвместната работа с колегите от Германия ние не само получаваме, но и даваме, заяви генералът.

Според него по стечение на обстоятелствата нашите служители са едни от най-добрите в Европа в разкриване на печатници за фалшиви пари и чекове и в разбиране на цехове за синтетична дрога, като успешно предават опита си на колегите в Европа.

От 1994 г. датира съвместната дейност на МВР и "Ханс Зайдел", за това време са осигурени средства за обучение на кадри, финансиране на проекти, материална помощ – пожарни и полицейски автомобили, фургони за транспортиране на коли, каски, щитове и други технически средства.

Ген. Борисов подчерта, че помощта ни е крайно необходима, тъй като България е бедна страна и посочи, че през миналата година в Турция са отпуснати 4 млн. долара само като премии на информатори, работещи по линия на хероина, като не пропусна да отбележи, че заловените в южната ни съседка количества наркотик не са по-големи от нашите.

Главният секретар на МВР заяви още, че трябва да се използват активно двете години до присъединяването ни за уеднаквяване на системите с тези на европейските страни и за реформа на службите, като при това обаче не бива сляпо да се следват някакви модели, защото и Европа вече е признала, че в някои сфери на полицейската работа ние сме по-добри.