Оспорвана надпревара за кметския пост в София очакват от "Алфа Рисърч".

Проучване на социологическата агенция, проведено между 3 и 7 октомври, показва, че настоящият градоначалник Йорданка Фандъкова запазва минимален аванс от 36,3% пред Мая Манолова (34,6%).

За сметка на това във вота за общински листи ГЕРБ има значително по-голяма преднина спрямо БСП - съответно 32,1% срещу 21,4%. Тя обаче не е достатъчна за мнозинство в бъдещия Общински съвет.

"Демократична България" затвърждава силните позиции, които постигна на евроизборите с 15,5% вот за общинска листа и 10.7% за своя кандидат за кмет Борислав Игнатов.

Снимка 446891

Източник: Алфа Рисърч

Десет дни след старта на предизборната кампания заявената избирателна активност достига 45,3%. Това е с около 4% повече в сравнение с 2015 г. и от "Алфа Рисърч" очакват, че тя дори ще надвиши тази стойност поради по-високата мобилизация на избирателите, провокирана от силните кандидатури и реалното състезание между тях. Тази година за кметския пост в столицата се съревновават 20 кандидати.

Според социологическата агенция тазгодишните местни избори ще са много оспорвани, тъй като ще тестват преминаването на дясно-центристката в ляво-центристка периферия. Плюсът за Йорданка Фандъкова е, че успява да удържи избирателите на ГЕРБ в тази сложна конфигурация. Плюсът за Мая Манолова е, че успява да разшири традиционния БСП вот с близо 10 на сто. В тази ситуация при балотаж ключов ще е ценностният избор на симпатизантите на "Демократична България", прогнозират от "Алфа Рисърч".

Фандъкова бие Манолова с 5%, прогнозира Центърът за анализи и маркетинг

Фандъкова бие Манолова с 5%, прогнозира Центърът за анализи и маркетинг

Ако изборите бяха днес, настоящият кмет ще спечели 43,2%, а Мая Манолова - 39,2 процента

Към момента кандидатът на ДБ арх. Борислав Игнатов събира 10,7% подкрепа сред твърдо решилите да гласуват. Поради по-слабата си начална популярност спрямо останалите той има потенциал за ръст, поне до нивата на листата (15,5%).

Залагайки на Ангел Джамбазки, ВМРО отбелязва отбелязва двоен пробив - увеличава резултата си за общинската листа (6,1%) и постига четвърта позиция за кметската надпревара (6,9% вот за Ангел Джамбазки).

Кандидатът на гражданското сдружение "Спаси София" остава на пета позиция с резултат от 4,8%.

Снимка 446892

Източник: Алфа Рисърч

Останалите 15 участници събират сумарно малко под 7% от вота на твърдо решилите да отидат до урните.

Вотът за партийните листи сочи водещи позиции за ГЕРБ, на 10% дистанция от БСП. На трета позиция се нарежда "Демократична България" с 15,5%. ВМРО с 6,1% е следващият сигурен участник в бъдещия Столичен общински съвет според "Алфа Рисърч".

От социологическата агенция очакват, че бъдещият 61 членен Столичен общински съвет ще бъде почти толкова фрагментиран, колкото и настоящия, което вещае трудни времена за столичния кмет.

"Маркет линкс": Манолова изпреварва в битката за София

"Маркет линкс": Манолова изпреварва в битката за София

За бившия омбудсман биха гласували 27,4% от запитаните