Никола ФилчевГлавният прокурор Никола Филчев заяви в Пловдив, че сме изправени пред качествено нова престъпност, която заедно с преразпределението на държавната собственост и политическата власт, характеризира българския преход.

Според него, преходът се характеризира с три явления – преразпределение на собствеността, преразпределение на властта чрез промени на законодателството и изправяне пред качествено нова престъпност.

Органнизараната престъпност, която прониква във всички сфери на държавните органи, влияе върху вземането на политически решения и води до корупция, каза още главният прокурор. Той призна, че корупционният натиск е силен по една много проста причина – по-рано парите бяха в държавата, а днес са в ръцете на тесен кръг граждани.

Тези три явления изправят държавата и в частност прокуратурата, пред качествено нова ситуация, на която обвинението може да противодейства единствено като си изпълнява задълженията, като провежда ежедневно конкретни разследвания и повдига обвинения.

Посегателствата срещу прокурори свидетелстват, че те си вършат работата, подчерта Филчев, като отрече срещу него да са отправяни заплахи.

На въпрос докъде е стигнало разследването на убийството на прокурора Никола Колев, Филчев отговори, че не разполага с информация. Той увери, че война между институциите в България няма.

Главният прокурор присъства в Пловдив на годишния отчет на Пловивдската прокуратура.