Една от най-влиятелните световни рейтингови агенции FITCH IBCA повиши дългосрочния кредитен рейтинг на България в чужда валута от “ВВ-“ на “ВВ” с положителна перспектива. Дългосрочният рейтинг в местна валута бе повишен от “ВВ” на “ВВ+”. Краткосрочният рейтинг е установен на “В”. Това е второто повишение на рейтинга на България в рамките на тази година от FITCH IBCA. Предишното беше обявено на 14 януари 2002 година. До получаването на инвестиционен рейтинг остават стъпка и половина.

Повишаването на кредитния рейтинг се основава на “разумната фискална политика”. Агенцията подчертава, че правителството е постигнало целта си за бюджетен дефицит от 0.8 на сто от БВП и върви по график, който предвижда 2003 г. дефицитът да бъде намален до 0.7 процента. Освен това то има изключително ликвидна позиция с наличните около 1.8 млрд. долара по сметката на фискалния резерв, което се равнява на 13.3 процента от прогнозирания за 2002 г. БВП или на около 1.7 пъти от общото обслужване на публичния дълг през 2003 г. Относително високото съотношение публичен дълг/ БВП на България бе основна пречка за кредитния й рейтинг и то се запазва над средното ниво от 49 на сто за страни с рейтинг “ВВ”. Все пак съществува тенденция за бързо намаляване, падайки от 83 на сто в края на 1999 г. до очакваните 59 процента в края на 2002 г.

Външната задлъжнялост на България също намалява. От FITCH IBCA очакват нетният външен дълг да намалее от 89 процента от приходите в текущата сметка в края на 1999 г. на 48 на сто в края на 2002 г. – под средното ниво от 63 процента за рейтинг “ВВ”.

Междувременно замяната на Брейди облигациите е подобрила профила на валутния и лихвен курс, както и на матуритета на дълга.

Fitch допълва, че България запазва конкурентноспособността си при ограниченията, наложени от валутния борд. Въпреки редицата неблагоприятни сътресения растежът на БВП на глава от населението е средно 5 процента през последните пет години, а дефицитът по текущата сметка бе финансиран от преки чуждестранни инвестиции, валутният резерв бе повишен и индикаторите на външния дълг - намалени.

Агенцията отбелязва, че за България е важно да продължи със структурните реформи, за да създаде по-гъвкава икономика и поддържа нивата на растеж, които й позволяват да настигне по-напредналите европейски страни.