Фонд "Земеделие" ще може да изисква от земеделските производители предоставяне на документи и информация за целевото използване на предоставените средства, както и да извършва проверки за това, предвиждат приетите днес окончателно на второ четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители.

Фондът ще изисква обезпечаване на предоставените от него кредити и гаранции, в размер не по-малък от размера на кредита и дължимите лихви, решиха депутатите.

Той ще има право на законна ипотека на недвижимите имоти и вещните права върху тях, включително върху земеделските земи, придобити от земеделски производители изцяло или частично с отпуснат от фонда ресурс. Парламентът реши да се увеличи срокът, в който фонд "Земеделие" е длъжен да продаде придобитите по реда на обезпеченото производство дълготрайни материални активи, движимо и недвижимо имущество.

С приетите днес текстове се регламентира, че фонд "Земеделие" ще може да подпомага земеделските производители като предоставя експортни субсидии.

Фондът ще отпуска субсидии и за производство и преработка на местна земеделска продукция с цел продажба на вътрешния и външните пазари, както и за опазване и подобряване на почвеното плодородие, развитие на екологичното земеделие и запазване на генетичния фонд, на застрашени от изчезване породи, както и на породи с намаляваща популация, решиха народните представители.

Фонд "Земеделие" ще подпомага и населените места, включени в селските и планинските райони, за развитие на тяхната инфраструктура и обслужващите селското производство дейности.

Селищата се определят с наредба на министъра на земеделието и горите и министъра на регионалното развитие и благоустройството, решиха депутатите.