Осемчленна делегация, водена от заместник-директора на Централната дирекция на Граничната полиция на Франция Жан-Пол Милан пристига на посещение у нас.

Сред гостите са дивизионен комисар Дени Пажо – началник на Централната служба за борба с нелегалната миграция и с предоставянето на работа на чужденци с нередовни документи, и главен комисар Жан-Мишел Коломбани – началник на Централната служба за борба с трафика на хора. С тях пристигат и петима френски експерти, съобщи пресцентърът на МВР.

Визитата е резултат от подписания на 27 януари 2003 в Париж от министър проф. Георги Петканов и френския му колега Никола Саркози протокол за сътрудничество. Двете страни се ангажират да осъществяват полицейско сътрудничество в борбата с нелегалната миграция, превенцията и борбата с търговия на хора, особено за целите на сексуалната експлоатация, сводничеството и съпътстващите ги престъпления, е записано в документа.

По време на тридневната си визита у нас френската делегация ще има работни срещи с ръководствата на НСГП и НСБОП. Ще бъдат набелязани и обсъдени съвместни действия в сферите, отбелязани в протокола.

Двама експерти от френската Гранична полиция – Тиери Ле Блоа и Тиери Льофевр – ще останат в страната ни до 29 март. Те ще посетят регионални звена на българската Гранична полиция и контролно-пропускателни пунктове, където ще се включат в работата на българските си колеги.