Мечката Маша от габровския зоопарк ще бъде преместена в спасителен център в Германия. Зоологическата градина ще се раздели и с други от своитео битатели, заради изискванията за отглеждането им, съобщи БНР.

По площ габровският зоопарк е най-малкият в България - само 4 декара и половина, а разширението му е невъзможно, твърдят от общината.
Заради това не може да бъдат изпълнени изискванията за по-големи пространства за животните, както и за осигуряване на среда, близка до естествената.

Прилагането на европейските критерии изисква някои от четириногите да бъдат преместени, но промяната няма да доведе до закриване на зоопарка, категорични за от общинската управа. Намеренията са в зоогическата градина да бъдат отглеждани птици и бозайници, подходящи за нашите климатични условия.

В момента се разработва стратегия за обновяване и управление на зоопарка, като се предвижда на място да се провеждат извънкласни дейности за ученици. Източници за финансиране на замислените промени ще се търсят през следващите години.