Директорът на Националната служба за охрана ген. Димитър Владимиров определи позицията на президента Георги Първанов, който се обяви за неговата оставка, като правилна, с оглед на ситуацията в и около службата в момента.

По думите на ген. Владимиров, не е истина, че в НСО е липсвал вътрешен контрол.
Пред БНР той каза, че сред уволнените служители на службата, които са охранявали лица от престъпния свят, има и лична охрана, която обаче не може да предостави важна информация за високопоставените личности, които е охранявала.

На въпрос възможно ли е, след като стана известно, че служители от НСО, включително и от сектор “Лични охрани”, са работили за лица от криминалния контингент, да бъде създаден своеобразен пазар на информация за лицата, с които те са имали отношение, ген. Владимиров отговори, че това, което не е ясно на политиците и на хората от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, е, че организацията на работата в НСО е направена така, че никой не може да има пълна информация, а де се докосва само до части от информация.
Реално никой не може да изнесе никаква комплексна информация, подчерта той.

По думите на ген. Владимиров, в НСО има хора, които могат да продължат доброто в традициите на управлението на службата и да запълнят пробойните в нея.

Кардинални промени в структурата и функциите на НСО на този етап не са уместни, смята ген. Владимиров.

Той призна, че през 12-те години, в които е замел поста си, е имало опити от страна на различни управляващи сили да бъде сменен с удобно за тях политическо лице.

От своя страна председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев каза, че има два начина за решаване на ситуацията в НСО – отново да се херметизира службата, което би позволило да се излезе бързо и без допълнителни трусове от сегашното състояние, вторият, според Илчев, е всичко, което е оценено критично, да получи своето много бързо и радикално коригиране.