Тъмна стая ГИСДИ проверява 100 общини за големи нарушения при преброяването на недействителни бюлетини. Това съобщи секретарят на ГИСДИ Илия Божинов.

Огромният брой празни пликове и недействителни гласове се дължат на неясните инструкции на Централната избирателна комисия до общинските и секционните комисии и недобре написания закон за местните избори.

От 3.266 млн. гласували на първия тур на местните избори в неделя, 430 хиляди са пуснали невалидни бюлетини за кметове, а за листите за общински съветници – над 1 млн. гласоподаватели са пуснали празни пликове.

Според ГИСДИ няколко причини са довели до този резултат - лошо направеният закон за местните избори, въвел една интегрална бюлетина и породил объркване сред хората да намерят кандидата си, и почти пълната подмяна на изборната администрация с вкарването в ЦИК и в общинските и секционни избирателните комисии на напълно нови хора от квотите на НДСВ, които за първи път провеждат избори.

ЦИК е спуснала неясна инструкция, според която ако в плика има бюлетини за кмет и общински съветници от различни партии, гласът се счита за нестандартен, а на места в секционни избирателни комисии гласът се счита за невалиден.

Университетът за национално и световно стопанство е нарушил избирателния закон и е обявил деня на балотажа – неделя, за начало на очните занятия на задочниците, като така е лишил 3 хиляди студенти от право на глас, коментираха от ГИСДИ.

За всички нарушения ще бъдат внесени жалби в общинските и Централната избирателна комисия.