Имаме конкретен повод, който отключи протеста на хората и това бяха кадровите назначения, в случая назначението на г-н Пеевски за председател на ДАНС, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов в интервю за радио „К2". Този глас беше чут. Имаме признанието за политическата грешка на лидерите и на двете партии, които подкрепят програмата и правителството на г-н Орешарски, тяхното дълбоко съжаление и извинение, включително и към протестиращите, категоричен е той.

Найденов коментира и други актуални теми като провелия се наскоро пленум на БСП, ситуацията в 42-то НС, както и какви са приоритетите му като министър.

Имаше своеобразен вот на доверие, и за Станишев, и за ИБ, и възлагане на определена поредица от задачи, които трябва да бъдат осъществени, в т.ч. законодателни, от гледна точка на дейността на ПГ на КБ. А що се отнася до този катарзис, той беше, така или иначе, започнат от признанието на Станишев за грубата политическа грешка, допусната с кандидатурата за председател на ДАНС, и с неговото искрено съжаление, разкаяние и извинение, което беше поднесено и на депутатите, и на членовете на Националния съвет на БСП, признава Найденов.

ГЕРБ сами се поставиха в ъгъла, в изолация, беше ясно, че никой не иска да работи с тях, като част от управлението, а това беше достатъчно силно показано - и преди, и след предсрочните парламентарни избори. ГЕРБ не разбраха това, коментира министърът. Те решиха, че след като имат най-голямата по численост ПГ, ще продължат да доминират. Е да, но има правила на демокрацията и тези правила се основават на избор и на резултат, който се постига с мнозинство.

Не може да кажеш, като разсърдено дете: „От днес нататък вече няма да си играя с теб!" Ами защо се явявате на избори, какво точно очаквате на тези избори и може ли тогава, когато не сте съгласни с ролята си на опозиция, да кажете: „Това не ми харесва и аз отивам на дестабилизация и на нови парламентарни избори?" Ние им предложихме места в ръководствата на комисиите - те отказват. Казват: „Не се съобразяват с нашите мнения". А да припомня ли, че в XLI НС, от всички законопроекти, които беше внесла ПГ на КБ, бяха приети само три? Само 5% от всичките.


Ситуацията в МО и във видовете Въоръжени сили е доста по-критична отколкото дори аз съм, който достатъчно дълго работя в парламентарните комисии и съответно, състоянието на МО е било обект и на парламентарен контрол, съм си представял, притеснен е министърът на отбраната. 

Заварих неосигурени ангажименти на МО за повече от 140 млн. и доста съмнения за нередности в различни дирекции, изрежда той "наследството си". Освободих един от изпълнителните директор на Агенцията за военните клубове и военно-почивното дело г-н Петър Манолов. Не мисля, че с магическа пръчка ще реша всичко и ще пресека всякакви злоупотреби и случаи на корупция, но онова, което ще направя, е да проявявам нулева толерантност.

Вече е готов доклад на Щаба на отбраната за възможните промени в Плана за развитие на Въоръжените сили. Друго направено са предложения за определени стъпки в социална посока, т.е. възстановяване на отнетите социални права на военнослужещите. Аз съм готов да направя веднага предложение за промяна в Кодекса за социално осигуряване.

При встъпването си в длъжност заявих три приоритета, припомня той. Първият се състои в осигуряване на условия за изпълнение на задачите, както на МО, така и на структурите, подчинени на министъра, и на задачите и отговорностите на БА - и като национална отговорност, и като отговорност пред съюзниците. На следващо място е трансформацията на Въоръжените сили, с акцент върху професионализацията и модернизацията. И не на последно място, грижата за хората - хората, които са свързали кариерата и живота си с отбраната и военната сигурност, и грижата за техните семейства. Това определя социалната политика и приоритети, които смятам да реализирам.

Един от въпросите, които стоят на вниманието му, е реализацията на новия план за цели на способностите на Въоръжените сили - част от общия план на страните от НАТО. Това са цели на стойност над 2,3 млрд. лв., вкл. модернизация, постигане на способности, които да съответстват на оценката на средата за сигурност и онова, което планираме да имаме, като капацитет.

Аз лансирах намерението си за нов Стратегически план на Системата за сигурност и за отбрана, нов План за развитие на Въоръжените сили, който да съответства на този преглед, и една много по-ясна и ангажираща програма за инвестиции в модернизацията и превъоръжаването на БА.

Защото имаме основание да кажем, че най-реформираната система в България в последните 20 или повече години са Въоръжените сили, но за съжаление, в много голяма степен тази реформа в БА се е изразявала само в съкращаване на числен състав, смята той..