Пожарът в горско стопанство Ардино е овладян. Това каза заместник-министърът на земеделието доц. Георги Костов в предаването „Събуди се” по „Нова телевизия”.

Припомняме, че пожарът засегна близо 1000 декара горски масиви и стана причина за евакуацията на хора от близките села.

Заместник-министър Георги Костов благодари на службите за усилията в овладяването на пожара и предупреди, че огнищата ще тлеят много дълго време. Затова дежурни от Горското стопанство ще ги наблюдават.

Пожарът в Ардино локализиран, след като погълна 1500 дка гора
Обновена

Пожарът в Ардино локализиран, след като погълна 1500 дка гора

Предотвратено беше запалването

„Инвестициите, които са направени допълнително за тази цел, са големи”, коментира още ресорният заместник-министър.

Относно опасността от повторно възобновяване на огнената стихия, доц. Костов изтъкна, че опитът от предишни години показва, че такава опасност ще съществува, докато не падне първият сериозен дъжд.

Огън на открито и обгаряне на стърнища – причина за 75% от пожарите

Огън на открито и обгаряне на стърнища – причина за 75% от пожарите

За едно денонощие у нас е имало около 200 пожара

Доц. Георги Костов коментира още и системата за ранно предупреждение за опасност от възникващи пожари. Той посочи, че системата не е цялостна и Министерство на земеделието и храните работи за нейното завършване. „Надявам се следващата година да имаме цялостна система”, каза още той.

„Хората в този район и в цяла България трябва да знаят, че имаме огромен проблем с иглолистните изкуствени гори”, заяви доц. Георги Костов. По думите му гората умира не заради корояда, тъй като той е вторичен фактор.
От падналите дървета, които са в огромен мащаб се навъжда короядът. Короядът доунищожава гората, когато има много суха маса, която трябва да се събира. Тази суха маса моментално се превръща в много лесно запалима материя.

Цялата гора в Родопите, а и на много други места в България, е кибрит. Затова се обръщам към всички за пълно внимание – 90% от пожарите са резултат от човешка небрежност”, предупреди ресорният заместник-министър.