При нас постъпват около 2000 жалби на година, а около 70% от потребителите са закупили продукти с онлайн транзакции. Това стана ясно от думите на председателя на Европейския потребителски център Игнат Арсенов по повод публичното откриването на Световния ден потребителите в столичния мол "Парадайс".

По думите му един от големите проблеми, който възниква пред хората е, че при поръчката на онлайн стоки, те не разбират от кой търговец поръчват нещо, а впоследствие не знаят към кого да се обърнат и по този начин изпускат своите права. Арсенов посочи, че като други основни страхове на потребителите са, че се доставя нещо грешно или се забавя тяхната поръчка.

На въпрос къде стоят българите в онлайн пазаруването на Европейския съюз, Арсенов отговори, че българите бележат по-нисък процент от този на ЕС. Той добави, че средната ставка на потребителите за Европейския съюз при онлайн пазаруването, е над 55%, а за България е 23%. Преди 3 години, ставката беше 18%, отсече Арсенов.

Арсенов отбеляза още, че със Световния ден на потребителите, се цели да се защитят правата на потребителите за един свободен дигитален пазар. Това трябва да стане бързо, лесно и ефикасно, допълни още той.

Най-много купуваме хотелски стаи, самолетни билети, стана ясно от думите му. Арсенов допълни, че хората се оплакват най-вече от закъснялата доставка.

На свой ред Константин Арабаджиев, член на Комисията за защита на потребителите заяви, че със Световния ден на потребителите се цели да се създаде един свободен дигитален пазар, с който хората да пазаруват свободно и безопасно.

"От декември месец тази година отпада и така нареченото геоблокиране, което означава, че ние ще можем да пазаруваме онлайн от всяка една страна, която е член на Европейския съюз", каза още той и допълни, че целта е все повече потребители да получат информация за своите права при онлайн пазаруването.

Отношение по темата взе и Константин Райков, който също е част от Комисията за защита на потребителите. "Електронната търговия и електронният пазар растат многократно през годините, а през 2020 година в световен мащаб се очаква да достигнем до три пъти по-голям оборот от миналогодишния", каза още той.

Райков призова потребители, които пазаруват онлайн да упражняват своето право на информация, да анализират сайтовете, през които пазаруват и да ги сравняват с другите сайтове за онлайн търговия.