Химко“Химко” – Враца да бъде обявен в несъстоятелност, е позицията на Министерството на икономиката. Това съобщи Андрей Брешков, директор на Дирекция “Секторни анализи” към икономическото ведомство. Тази позиция е била изразена на вчерашната среща с изпълнителния директор на завода, Мартин Макариев.

Според МИ, вариантите за обявяване в несъстоятелност са два – при първия вариант Управителният съвет на дружеството би трябвало сам да го обяви в несъстоятелност, при положение, че комбината е неплатежоспособно. Ако това не се случи, основните кредитори – “Булгаргаз” и НЕК, ще направят необходимото, за да бъде обявен заводът в несъстоятелност, каза Андрей Брешков.

Към 30 септември тази година задълженията на “Химко” са 151 милиона лева. Над 110 милиона лева от задълженията на торовия завод са към НЕК и “Булгаргаз”.

Ще се търсят потенциални купувачи на “Химко” главно сред фирми, свързани с производството, търговията и дистрибуцията на природен газ, каза Брешков.

Изпълнителният директор на завода Мартин Макариев е убедил представителите на Министерството на икономиката, че 600 000 лева от общо 1.5 милиона задължения към работниците ще бъдат изчистени.