Независимо от възраженията от страна на ХоРа, ЕНАР, Солидарна България, БХК и други граждански организации, в столицата ни за пореден път и с официално разрешение от Столична община ще се проведе неонацисткият Луков марш, пишат в писмо до медиите от организацията ХоРа.

Въпреки заявката на София да стане Европейска столица през 2019 г., днес окончателно стана ясно, че в София вече традиционният Луков марш се провежда или с открита подкрепа от властите (например, присъствието на държавен военен духов оркестър на поне две от шествията), или с пренебрежително свиване на рамене: "няма какво да направим". Единствената критика идва от гражданските организации, но за съжаление мнозинството граждани се преструва, че не забелязва проблема с маршируващите фашизирани лумпени.

На 15 февруари единият от организаторите, Пламен Димитров (от Български Национален Съюз), си позволи най-нахално да заплаши българската полиция със скинарски безредици, ако шествието се забрани. Обществото ни още преживява травмата от нацистките безредици, провокирани от трагедията в Катуница. Нима ще оставим шепа лумпени да се налагат с агресивната си идеология на всички?! Освен заплахите, Пламен Димитров отбеляза, че за разлика от маршируващите нацисти, противниците на нео-нацизма в България не могат да съберат и 30 човека. Но острото осъждане на марша и множеството протестни писма сочат към обратното. Присъствието на някаква минимална критична маса от поддръжници на Луков марш не го прави по-малко нео нацистки. Така както и подкрепата и затварянето на очи от голяма част на германския народ, не оправдава извършените от Хитлер престъпления. Въпросът е кога ние, гражданите, ще излезем на улицата в такива моменти, когато въпреки справедливите ни искания за забрана, нео нацистите са оставени свободно да проведат своето шествие в центъра на нашата столица?!

В отговор на натиска за спиране на шествието, Ангел Джамбазки, в ролята си на говорител на Луков марш, произведе едно нелепо твърдение, че генерал Луков не е свързан с идеологията на националсоциализма и фашизма. Всъщност генерал Луков е поддържал тесни връзки с Третия Райх, а СНБЛ открито са изповядвали идеалите на нацистка Германия. Достатъчно исторически извори съществуват в подкрепа на последното твърдение.

Агресивните действия на Ангел Джамбазки, които са широко документирани (например, по време на ЛГБТ шествията в София, както и откритите му призиви за насилие по време на събитията около Катуница, за сриване на ромски квартали и прочие) трябва още по-ясно да говорят за откритите нео-нацистки и расистки подбуди на организаторите и участниците в Луков Марш.

В днешно време малко публични личности ще заявят открито „Аз съм нео-нацист". За да се защитим, трябва да се научим да разпознаваме нео-нацизма. Надсловът на конференцията, която съпътства като събитие марша, "Европа на свободните нации, а не диктатура на евробюрократите", звучи общо и неутрално, но обявената на страницата на организаторите тематика недвусмислено сочи друго - основен фокус на конференцията е „положението в Европа и белия свят, с акцент върху национализма като единствено спасително решение за европейската цивилизация и бялата раса като цяло".

Фашизираните убеждения на организаторите са очевидни, а дълбоко притеснителен е фактът, че Луков марш е метастазирал на ниво местна власт - Ангел Джамбазки от националистическата формация ВМРО е общински съветник в Столична община. Дали този факт има някаква връзка с многогодишното и днешното толериране на Луков Марш от страна на общината!? Луков Марш ще се проведе за девета поредна година, въпреки че законовата рамка е съвършено ясна: не може да се разпространяват нацистки идеи, символи и пропаганда на публични места. (чл. 12, ал. 2, т. 4 от Закона за събранията, митингите и манифестациите и по чл. 162, ал. 1* и ал. 3** от Наказателния кодекс).

Организаторите на Луков марш обичат да казват, че те не са нео-нацисти, а съвсем безобидни„патриоти". Обаче не знаем ли всички в какво се изразява на практика идеологията на "родолюбците" с факлите? Последното нейно материализиране стана на 14.02.2012, когато нашият съгражданин, поет и журналист, Христо Христов, бе жестоко пребит пред дома си от група агресивни скинари с нацистки убеждения (справка тук http://stopnazi-bg.org/declarations/94-2012-02-15-21-25-53). Нападенията и побоищата над роми, ЛГБТ и леви активисти, чужденци и др. от страна на скинари са ежедневие, срещу което сме протестирали неведнъж. Ако не заявим ясно позицията си срещу всякакви проявления на нацизъм и фашизъм в страната ни, ние се превръщаме в тихи съучастници на грозните им престъпления.

Докога европейската ни столица доброволно ще предоставя улиците си на расисти и неонацисти? Да кажем: Не! Препращайте този текст, пишете нови текстове и писма, изразявайте гражданската си позиция срещу неонациските прояви сега и в бъдеще. Да защитим столицата си, достойнството и сигурността на нейните жители!, се казва още в писмото на ХоРа.

Припомняме, тежки преговори се водиха в Столичния общински съвет заради съпротива срещу Марша от редица държави, включително и от Русия.

Организаторите настояват, че искат да почетат един национален герой. От БНС припомниха, че събитието ще се състои за 9-та поредна година и досега проблеми не е имало. Очаква се поне 1000 души от цялата страна да се съберат в столицата.