ПлажНиската събираемост на курортните такси остава един от сериозните проблеми на черноморските общини. Община Несебър отчита успешен туристически сезон, но приходите от курортни такси ще бъдат едва 30-40 на сто от реалните, съобщи кметът на общината Николай Трифонов.

От очаквания за 3-4 милиона лева постъпления в общинския бюджет към момента са събрани едва 850 хиляди. Продължава масовата практика хотелиери да занижават броя на пребивавалите туристи като по този начин внасят значително по-малко суми курортна такса, която през сезона е била 1 лев дневно за легло.

Община Несебър ще изготви за лято 2003 нова схема за курортния фонд на основа отдалеченост на холтелите от крайбрежната ивица, съобщи Трифонов.

В частния сектор от началото на годината в строителство и инфраструктура са инвестирани около 100 млн. долара. Приходната част на общинския бюджет е преизпълнена за 9-месечието с 2 млн. лева, уточни кметът на Несебър. Той беше категоричен, че градската управа няма да допусне най-големият черноморски курорт Слънчев бряг да се превърне в територия без зелени зони. Общината вече е предвидила за озеленяване части от курорта. Тези площи няма да бъдат отдавани на търг.