Поход за независимост за хората с увреждания „тръгва" към парламента ден, след като отбелязахме годишнината от обявяването на Независимостта на България.
Инициативата има протестен характер и се организира от Центъра за независим живот за четвърта година поред.

Тръгването е символично, тъй като походът е в градинката между парламента и СУ.

„В една независима държава основно човешко право на всеки гражданин е да може да води независим живот, което не се случва в България", заяви пред News.bg Капка Панайотова от Центъра за независим живот.
Тя настоява за радикални промени, така че българите с увреждания да могат да решават сами какво, кога и как да правят и живеят.

Достъпността на физическата среда е първият проблем, с който хората с увреждания се сблъскват - много стълби и липса на рампи.
Недостъпно било и образованието. Според Панайотова качеството на образованието на децата с увреждания е ниско, което означава, че впоследствие те не могат да си намерят работа.

Според нея децата с увреждания трябва да посещават масови училища, за да могат по-бързо да напредват. Това щяло да има положителен ефект и върху децата без увреждания, тъй като щели да свикнат с живота в естествена среда, където има всякакви хора.

Панайотова подчерта, че училищата са на по 2-3 етажа, а няма асансьори. Децата обикалят по кабинетите, което допълнително създава затруднения. Архаичен бил и начинът на преподаване и това затруднявало децата с увреждания

Деинституционализацията, която е голямата гордост на България, е на практика местене на хора от големи домове в малки домчета", коментира Панайотова.

За социалните помощи, които се раздават, тя заяви, че на практика са едни пари за семки, раздавани на калпак. Те по никакъв начин не помагали на човека с увреждане.
Един от големите парадокси е свързан с т. нар. асистенти за хора с увреждания. Асистентите за хора с увреждания се случват на базата на няколко програми и една столична наредба за асистент за независим живот, т.е. това не е държавна политика и програмите се случват година за година", коментира Панайотова.

По думите й, в софийската наредба системата е точкова. На практика хората, които работят могат да получат асистент, тъй като получават повече точки. „Тези, които не работят, може да не могат да дишат, но няма да имат асистент", обясни Панайотова и допълни, че логиката е абсолютно обърната.

От Центъра за независим живот са изпратили писмо до парламентарната шефка Цецка Цачева с покана да излезе отвън при тях и да приеме проект за Закон за лична помощ. Панайотова поясни, че са го връчили на Цачева още в първия мандат на ГЕРБ, когато също е била председател на НС. Сега решили да преповторят упражнението, защото „ако много дълго отлежава, ще мухляса и ще мирише лошо".

От Центъра за независим живот настояват да бъде въведен европейски модел на лична помощ.