Възрастен човек, бутащ старовремски велосипед, окичен с плакати и националното знаме, заедно с връстник с микрофон в ръка, друг носещ акумулаторен усилвател и тонколона, както и изнемогваща, но горда възрастна знаменоска, екскортирани от полицейски патрулки пресякоха площад „Св. Александър Невски".

От градинката срещу представителството на Европейската комисия към тях се присъедини група пенсионери и се отправиха към Министерския съвет на протест.

Протестът е организиран от Обединен съюз на пенсионерите в България. В него се включиха пенсионери с различни политически възгледи.

„Борим се за хубав живот на българския народ, за нормален живот", разказа един от тях по пътя и подчерта: „Европейци сме, не сме просяци".

Пенсионерът, бутащ окичения велосипед, с възмущение заяви: „22 години едни и същи мръсници държат заложници 2,4 милиона пенсионери" и призова журналистите „да бъдат в час".

Един от протестиращите каза, че е хубаво, че държавата се грижи за сънародниците им в чужбина, че за тези в Либия изпрати самолети, но подчерта, че тук хиляди са обречени на смърт. За себе си каза, че все едно не живее в 21 век, а в Османската или някоя саудитска империя в XVI век.

Пред сградата на бившия партиен дом, където сега се помещава ЦИК, пенсионерите извадиха и разстлаха на стълбите и тротоара плакати с призиви „Господа властващи, времето и народът не ви искаме", „Оставка на Бойко", „20 години стига мизерия, искаме европейски пенсии", „Виновните за националната катастрофа - на стадиона в Белене!", „Проклети да сте властници - що съсипахте България и народа".

Протестиращите се противопоставиха на идеите за замразяване на пенсиите за три години. „След три години Дянков няма да е финансов министър, а ние няма да сме живи", заявяха те и упрекваха управляващите в предателство и геноцид.

Думата взе Петко Боев, който заяви пред протестиращите: „Намираме се между две сгради - на президента и на премиера. Две сгради, в които се кове геноцида на българския пенсионер, на българския бедняк". Той призоваваше пенсионерите да не позволяват олигарси и мутри да ги обират.

„Днес българският парламент е превърнат в търговско свърталище за лобизъм, безогледен алъш-вериш и корупция и това става не без мълчанието и търпеливото съгласие на българския народ", изтъкна той. По думите му Гербаджиите са се отличили с изключителна некомпетентност, полицейщина и корупция.

„Те издигнаха на пределна висота уважението към първия държавен ръководител, другаря Бойко Борисов, който сега говори против комунизма, а на 19 години става член на БКП. Това е позор за един бивш партиец, който е кльопал и лапал от държавата на нашия гръб през времето на социализма", заяви той.

„Със свойто гъзолизничество, подлост, те издигнаха на много високо ниво ролята на култа към личността. Ако се събуди Тодор Живков и се запознае с това, което става днес в българската държава, той 100 % ще им завиди, защото не е успял да издигне култа към личността на такава степен", добави Петко Боев.

Протестиращите не бяха много, но протестът беше впечатляващ. Повечето бяха измъчени, с овехтели дрехи, с бастуни.