"Днес е може би най-тъжният ден от гледна точка на православното богословие, но заедно с това и един от най-тържествените и един от дните, в който се влага много надежда и много очакване. След Разпети петък идва славното Христово Възкресение".

Това заяви игуменът на Бачковския и Троянския манастир епископ Сионий в ефира на БТВ.

Разпети петък е

Разпети петък е

Най-тъжният и страшен ден от седмицата преди Великден

Разпети петък е денят, в който е разпнат Божият син Исус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. На този ден от Страстната седмица постът в Православната църква е особено строг - тогава нито се яде, нито се пие дори вода, обясни епископ Сионий.

"Виждаме, че хората, които остават на литургията, са все повече, че много млади хора и деца се обръщат към вярата. Храмовете постепенно се изпълват с хора, което е най-голямото богатство на една църква - Божият народ", поясни игуменът.

По думите му всеки според своите сили може да съпреживее тези страдания, но за да преживее страданията и да иска да ги преживее, трябва да вярва във Възкресението и да го очаква. Епископ Сионий отбеляза, че народът ни е бил много духовно и църковно ощетен във времето, но по думите му храмовете у нас постепенно се изпълват с хора.

За епископ Сионий проповедта трябва да се обърне много силно към хората. "Храмовете винаги са пълни с хора, особено в неделя, особено на празници. Хората идват в църквите, което значи, че имат доверие към Църквата", каза още той.

По думите му негативните моменти винаги са съпътствали живота на Църквата, но никога не са оставяли трайни следи. Епископ Сионий похвали работата на управляващите и заяви, че българското правителство помага за живота на Църквата с обновяването на десетки храмове и манастири.