Край шуменското село Кабюк са намерени уникални останки от неизвестен досега хански дворец. Находките обаче са открити първо от иманярите, съобщава bTV.

Тепърва археолози ще разгадават загадките, които се крият на това място. Те обаче предупреждават, че иманярските набези няма да спрат и искат засилена охрана на разкопките.

При дълбока оран преди седмица работници от конезавода в Кабюк случайно попадат на голям каменен къс. Върху лицевата му страна се виждат ясно знаци от езическият и християнският период и историците го датират от IX век.

Проф. Рашо Рашев, Археологически институт БАН: "С такива големи каменни блокове се строят представителни постройки, това може да бъде някакъв езически храм след това преустроен в църква, може да бъде построена църква построена след покръстването, където бихме могли да очакваме най-после гроб на някой от хановете."

Иманярите вече са направили над 20 изкопа, а тунелите им достигат 6-7 м дълбочина. За да не се съсипе окончателно прабългарският градеж, Шуменският музей отпуска средства за спешени археологически проучвания.

От Районно управление по горите ще разрешат да бъдат изсечени дърветата в местността, които пречат на археолозите. От полицията пък обещаха да охраняват мястото.