Ники ВасилевБългария ще настоява пред правителството на САЩ да бъде оценена като действаща пазарна икономика. Вицепремиерът и министър на икономиката Николай Василев ще внесе в Американския департамент по търговия официално писмо. Определянето на страната ни като действаща пазарна икономика ще има предимно психологически ефект, но ще излъчи силни положителни сигнали в световните политически кръгове, коментира пред “Дарик радио” министър Василев.

Той съобщи още, че на среща с председателя и президента на Форума в Кран Монтана Жан-Пол Картерон е била обсъдена идеята страната ни да стане домакин на подобна среща през април 2003 година. За проектни теми на българския форум са определени борбата с корупцията и икономическите престъпления, глобализацията и развитието на демокрацията.

Министърът на финансите Милен Велчев, вицепремиерът Николай Василев и управителят на БНБ Светослав Гаврийски ще се срещнат във Вашингтон с шефа на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан.

Предстоят срещи и с първия заместник-директор на Международния валутен фонд Ан Крюгер и директора на Световната банка за България Андрю Воркинг. На специална церемония за годишните награди списание “Globul finance magazine”, българската “Булбанк” ще получи приз за най-успешна банка на годината.

На официална церемония, организирана от влиятелното списание “Юромъни”, днес, финансовият министър Милен Велчев ще бъде удостоен с награда за финансов министър на годината. Той е отличен заради сделките с външния дълг. Миналата година наградата стана притежание на пакистанският финансов министър.