Бургас На този етап има заявен интерес, но не са постигнати договорености за предоставянето на военноморска база “Бургас” за нуждите на НАТО. Това заяви началникът на Главния щаб на военноморските сили контраадмирал Минко Кавалджиев, който днес откри новата учебна година на военноморската база в Бургас.

Набелязани са перспективните в национално и международно отношение обекти, които изпълняват инвестиционни проекти на НАТО, но конкретни решения на военноморските сили няма.
Работи се тези обекти от инфраструктурата на армията да се изграждат както със собствени средства, така и по линия на инвестиции на НАТО, посочи контраадмирал Кавалджиев.

По думите му в момента се работи усилено по модернизацията на военноморската база “Бургас” и особено по пункта за базиране "Атия". Той коментира, че има интерес този процес да бъде завършен в кратки срокове, но до момента договореност за "Атия" като база на НАТО няма.

До месец октомври във военноморската база “Бургас” трябва да бъде дислоцирана белгийската фрегата, която ще бъде закупена по проекта, одобрен от Министерски съвет, за модернизация на военноморските сили.
150 военнослужещи ще преминат комбинирано обучение в България и Белгия за усвояване на технически умения за управление на бойната фрегата. Подготовката им ще включва курсове по английски език, компютърна грамотност и изучаване на съвременни системи за управление.
Числеността на екипажа ще бъде съобразена с белгийските стандарти, информира БНР.